Ne igrajte se vatrom: 7 navika zbog kojih vam mozak rapidno propada

Neke od njih povećavaju i rizik od moždanog udara

Navike koje praktikujete svakodnevno, imaju uticaj na ceo organizam i sve organe, pa tako i na mozak.

Baš kao i drugi organi, i mozak je podložan različitim bolestima, koje mogu da nastanu usled negativnog uticaja spolja, odnosno, loših navika i nezdravih materija.

Na mozak pozitivno utiču različite vežbe koje podstiču njegovo funkcionisnje, odnosno, koje vežbaju, razvijaju i ojačavaju fokus i koncentraciju.

Što se tiče negativnih uticaja, slabljenja njegovih funkcija i povećanja rizika od različitih bolesti, tu veliku ulogu imaju:

1. Preskakanje doručka
Preskakanje doručka usled žurbe, ili jednostavno izbacivanje jednog od tri osnovna obroka u toku dana, izuzetno je loše za mozak. Ukoliko ne doručkujete, ne snabdevate mozak nephodnim hranjivim materijama.

2. Prejedanje
Prejedanje je jedan od glavnih uzročnika moždanog udara, kao jedna od stvari koje izrazito negativno negativno utiču na moždane arterije.

3. Prekomerni unos šećera
Šećer je štetan za mozak jer sprečava apsorpciju hranjivih materija i proteina, što može da uzrokuje razaranje i deformaciju mozga.

4. Pušenje
Sa svakom zapaljenom cigaretom, povećavaju se rizici od nastanka Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

5. Premalo sna
Kako bi mozak dobro funkcionisao, a njegove ćelije se obnavljale, neophodno je da dovoljno spavate.

6. Radite kada ste bolesni i trpite veliki pritisak na poslu
Kada vam imunitet opadne, neophodno je da omogućite svom telu, pa i mozgu, da se adekvatno oporave. Ukoliko bolesni radite, vi to ne činite, već dodatno opterećujete mozak.

7. Ne razmišljate
Besposlica i “gledanje u prazno” takođe su štetni po vaš mozak. Njegov glavni posao je da razmišlja, a ako to ne radite, vi mozak “otupljujete”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozak
Komentari (0)
Dodaj komentar