Ne možete da se radujete zbog njih

Kada se vama dragim osobama desi nešto lepo, smatra se normalnim da vam bude drago zbog njih, da se radujete s njima i zbog njih. Međutim, dešava se da vaša trenutna situacija bude takva da niste u stanju da se radujete, ili da vas ta vrsta dobrih novosti koja vam je javljena ne raduje, i onda vam neretko bude neprijatno zbog vaših sopstvenih osećanja.
Konkretan primer? Vrlo osetljivo pitanje: deca. Vi se, recimo, lečite od steriliteta, i ne ide vam, ili niste uspele da iznesete trudnoću, ili ste, zbog ovakvih ili onakvih okolnosti, prekinule trudnoću, a drage prijateljice, sestre, rođake vam javljaju predivnu vest kako su u drugom stanju ili su rodile, i jasno je da se od vas očekuje da se radujete s njima. A vi ste u takvom trenutku jako osetljive na to, pominjanje dece vas zaboli i podseti na sopstvenu muku, i uz svu dobru volju i ljubav prema bližnjima, niste u stanju da osetite radost, samo bol. I, moguće, krivicu jer niste u stanju da dragoj osobi od srca čestitate na onome što je svakako razlog za veliku radost.
Ovakve situacije su prilično neprijatne. Znate šta se od vas očekuje, na mestu tih dragih osoba i vi biste očekivale da se neko vama blizak obraduje kad mu javite nešto tako lepo, a opet, ne možete da osećate ono što ne osećate, niti da naredite sebi šta ćete da osećate. Šta učiniti u takvoj situaciji?
Pobrinuti se pre svega za sebe. Lepo je misliti na druge, ali treba misliti i na sebe, a u takvoj situaciji vi ste povređene i potrebno vam je vreme da to odbolujete. Ne bi bilo loše udaljiti se od svih situacija koje bi vas podsetile na vašu sopstvenu muku. Ne kažemo da treba samo spustiti slušalicu dragoj prijateljici koja vam javlja da je došla od doktroa koji joj je potvrdio trudnoću, ili ignorisati sestru koja vam pošalje prvu fotografiju svoje bebice, ali ne morate ni pola sata pokušavati da izrazite oduševljenje koje ne osećate. Viđanje s tim osobama možete izbeći tako što ćete tvrditi da imate grip ili jaku prehladu, a u razgovoru im možete kratko čestitati i reći da ste sigurne da su jako srećne zbog toga (što je istina); na fotografije možete reći da je bepče pravi slatkiš i možete poslati neku simpatičnu plišanu igračku. Sve je to kratko i ne zahteva mnogo angažovanja s vaše strane – plus, vama bliske osobe bi morale da budu svesne da ste vi trenutno osetljive na to, i da ne insistiraju na tome da se više angažujete.
Glavno je da pripazite na sebe, da pustite vreme da vam izleči tugu i, dok to lečenje traje, da se držite dalje od onoga što bi vas dodatno povredilo – kad to prođe, ponovo ćete moći da se radujete s dragim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

radost zbog drugihsituacijazena
Komentari (0)
Dodaj komentar