Ne pamtite imena

Nije mali broj onih koji imaju veliki problem s pamćenjem imena, što može dovesti do neprijatnih situacija – "sto puta" ste sreli nekoga, trebalo bi da se setite kako se zove, ali vam nikako ne ide. Ako i vi imate ovaj problem, evo šta biste mogli da pokušate.
To što neko ne može da upamti tuđe ime neki povezuju s inteligencijom (to jest, njenim nedostatkom), neki s nezainteresovanošću, a nema stvarno veze ni sa jednim od ta dva, jer ima i veoma inteligentnih ljudi koji ne uspevaju da zapamte ime njima važne osobe. A situacija je svakako neprijatna, sretnete nekoga koga ste videli više puta, ne možete da se setite imena te osobe, nekako pokušavate da se izvučete i da je ne oslovljavate po imenu, nekada vam to uspe, a nekada i budete "provaljeni" pa biste "u zemlju da propadnete" od sramote. Da bi vam se to ređe dešavalo, prva stvar koju treba učiniti jeste da obratite pažnju na osobu s kojom se upoznajete. Na šta mislimo? Na to da se većina nas, kada upoznajemo nekog novog, više usredsredi na to da ostavi dobar utisak, dakle, više se usredsredi na sebe, nego na osobu s kojom se upoznaje – i onda vam, dok razmišljate o tome da vam je kosa danas užasna, ili vam se lak na noktima iskrzao, ili vam je jutros iskočila bubuljica na nosu, ime te nove osobe "na jedno uvo uđe, na drugo izađe".
Kad se upoznate s tom osobom, naglas ponovite njeno ime; isto učinite i na kraju razgovora (i jedno i drugo je izvodljivo tako da zvuči sasvim prirodno). Dok razgovarate s tom osobom, nekoliko puta ponovite njeno ime u sebi dok se fokusirate na njeno lice; neke studije pokazuju da triput bolje pamtimo ono što vidimo nego ono što čujemo, pa bi vam ovakvo mentalno povezivanje lica i imena moglo pomoći da vam ta osoba, kad je sledeći put sretnete, ne bude samo neko ko vam deluje poznato i sigurne ste da ste je negde već srele, nego se odmah setite i njenog imena.
U sebi smislite nešto što povezuje tu osobu s nečim karakterističnim u njenom izgledu, na primer, "Mirko ima rupicu na bradi". Još jedna dobra ideja je da, nakon razgovora s tom osobom, njeno ime zapišete, zajedno s podatkom gde i kojom prilikom ste je upoznali – tako pravite još jedan vizuelni podatak povezan s imenom te osobe, što će vam omogućiti lakše pamćenje.
Mada vam sve navedeno može pomoći, nema garancije da ćete se uvek setiti nečijeg imena. Ako vas u tome uhvate, najbolje je biti iskren i "ne praviti frku" od cele stvari – u principu je sasvim dovoljno reći: "Izvinite, užasno se osećam zbog toga, već peti put se vidimo, a ja nikako da zapamtim kako se zovete". Na takav tekst teško da će neko biti neprijatan prema vama, a vi ćete svakako dati sve od sebe da ovog puta zaista zapamtite ime te osobe – više od toga niko ne bi ni mogao da očekuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koncentracijapamćenjezenezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar