Neko vodi računa o vama

Ima onih koji ne mogu da odole uzbuđenju nove veze, ali na početku veze ne postoje neke divne stvari koje postoje kasnije – recimo, ta da imate nekoga ko će da vodi računa o vama (a da to nisu vaši roditelji). To je nešto što može mnogo da znači i da vam da snagu da istrajete u različitim problematičnim situacijama.
Svakako, mnogo je toga zanimljivog i uzbudljivog na početku veze, ili dok ste sami. Pored toga, nije da ste malo dete, pa da neko mora da vodi računa o vama, vodićete sami računa o sebi. Čak i oni kojima majka i nakon njihove tridesete godine još uvek kuva i pere veš umeli bi, ako bi morali, da se brinu sami o sebi (ni kuvanje ni upotreba veš-mašine nisu baš toliko komplikovani). Nije stvar u tome da vi to ne možete sami – već da će se naći neko da to učini za vas onda kad vam je najpotrebnije, a da to ipak ne bude vaša mama.
Neko da vam skuva supu ili čaj onda kada ste bolesni. Neko ko pamti kakvu hranu volite i to vam priprema, ko pamti kakvo cveće, slatkiše, filmove, muziku, šta god volite, i baš time vas s vremena na vreme obraduje. Ne onako kako bi to vaša majka činila, ona pamti šta ste voleli da jedete sa deset godina i nekad ne uspeva da se navikne na to da vam se to jelo više ne dopada. Ne ni onako kako bi prijatelji činili – svakako, doneće vam oni neku hranu kad ste bolesni, ili veliku porciju omiljenog sladoleda kad je u pitanju emotivna katastrofa, ali prijatelji imaju svoje živote i svoje obaveze, ne mogu da ostanu uz vas onako kako voljena osoba može.
Ima onih koji bi na ovo rekli: "To mi žene radimo, a muški ne, ko će nas tako da mazi i pazi?". Istina je da je, po stereotipima gledano, ovakvo ponašanje češće kod žena nego kod muškaraca, ali ni broj muškaraca koji će brižno negovati svoje partnerke i biti im oslonac i maziti ih i paziti kada su im potrebni uopšte nije mali.
U nekim fazama u životu uzbuđenje i uživanje u samostalnosti i u tome što se sami brinete o sebi, bez toga da vam iko naređuje šta ćete i kako da radite (sem vašeg šefa na poslu, ali na poslu ipak ne živite), pružaju vam veliko zadovoljstvo, kao i to što u svom domu ni sa kim ne morate da pravite kompromise niti da se ma kome prilagođavate. Ali, u nekim drugim fazama, sva ta samostalnost ne može da zameni one trenutke kada se razbolite, nije vam ni do čega, a voljena osoba vam donese čaj ili supu (nekad i vašu omiljenu čokoladu – jeste, bolesni ste, ali vas ta čokolada uvek oraspoloži) i mazi vas i pazi vas, i vi osećate da ste s najdivnijom osobom na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brigapartnerveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Bračna, partnerska podrška u svakoj komplikovanijoj situaciji je svakako bitna, a ne samo kad ste bolesni i nemoćni da se izborite sa sobom, onda se nađe toliko ljudi koji bi da vas utješe i pokažu da biste trebali da izađete iz toga, a i onih koji samo pokazuju koliko oni sami ne bi željeli da su u vašoj koži u tom trenutku ili su jaki sve da prebrode, za razliku od vas u tom trenutku.Što ne znači da im treba zamjeriti, tu su, a i to je nešto.Što se tiče partnera, nježnost i ohrabrenje da se ide dalje i pored malih poraza nije na odmet, ali nije uputno da „namiriše“ baš svaku vašu „emotivnu katastrofu“, naročito ako ste „sami krivi“ i sposobni da se sami izborite i neopterećujete ga baš uvijek, a poslije zajednički uživate u plodovima uspjeha, samo vašeg, zajedničkog ili možda čak ni to, a tiče se vas.