Nemci otkrili koliko novca stave mladencima u kovertu: A koliko vi poklanjate?

Podatak koliko novca se nađe u koverti kada Nemac ide na svadbu iznenadio je mnoge. Nemački mediji čak su dali uputstva koliko je novca prikladno staviti u kovertu za mladence s obzirom na sve veću inflaciju.

Studentu ili pripravniku koji se ženi po njima je sasvim dovoljno dati 30 do 50 evra, kao i nekome koga bi svrstali u poznanike. Ukoliko se radi o prijateljima ili daljoj rodbini, tad je, kažu, u redu isprsiti se i darovati čak 100 evra.

U Nemačkoj najveće iznose daju roditelji svojoj deci koja imaju svadbu, a to se kreće od 100 do 500 evra po osobi, a toliko poklanjaju i kumovi, a katkad i tetke, ujaci, stričevi…, prenosi fenix-magazin.de.

Ako ne spadate u nijednu od ovih kategorija, tad se, savetuju, vodite činjenicom koliko toga ste konzumirali na svadbi. ‘Izdvojite otprilike onoliko koliko popijete i pojedete’.

Pozivamo vas i da u komentarima napišete šta najčešće vi poklanjate mladencima – od poklona do iznosa u kovertama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koveratpoklonsvadba
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Jela

    Prilicno je ovo tacno za Nemacku, bar juznu. Gleda se da se pokrije bar trosak stolice u restoranu. Ali se gleda i koliko je gost imao izdataka da dodje na svadbu, ako je morao da plati hotel za nocenje, put….

  • Anonimni

    Zato ja kažem da je ovde kod nas najbolje, ta jednom se zivi, a oni strendžeri su pi*ke. Bio sam u svatovima prosle godine prijatelju poznaniku, stavio sam u kovertu 200€. Smatrao sam da je zaslužio. Nekada smo nosili zapakovane poklončiće i eto mladencima zanimacije sutradan ceo dan. Na dugo sećanje na nekoga…zidni sat, čaše, tanjiri, šoljice…sve to inače je preko potrebno mladencima…danas je eto sramota odneti takav poklon? A nije sramota staviti 20e u kovertu…??

  • Anonimni

    Ja stvarno ne znam odakle vam ovo podaci iz nemačke. Išao sam na 3 nemačke svadbe kao gost radio kao konobar minimum 100 politika je otprilike ista. Stolica košta 100 evra toliko daješ pritom uglavnom roditelji plaćaju veći deo troškova i ja ću vam dati još jedan podatak svadba u nemačkoj broji od 20 do 200 gostiju sve je relevantno a troškovi su minimum 10 puta veći nego kod nas. Moja koleginica je samo za haljinu dala 20 000 evra ceo program je koštao 40 000 stolica je bila 150 evra po osobi i toliko su dobili. Po 30 evra ne daju ni u istočnoj nemačkoj potpune dezinformacije

  • Petrović

    Ali ne pominješ da na nemačkim svadbama nema više od 20 ljudi i da traju 2- 3 sata,

  • Anonimni

    Mi smo se u par navrata raspitali koliko kosta „stolica“, pa koliko nas ide i jos malo preko. Naravno cvece, pice. A ako je bliska rodbina i malo vise.

  • Milena

    Paaaa, koliko mogu u datom trenutku. Gledam da ne ponizim mladence. Ici u svatove je lepo ali i skup „hobi“. Nasa cetvorocana porodica dok se obuce, cerka i ja frizera + cerka sminkera. Mladencima obavezno neko dobro pice, cvece, torta, koverta. Pa onda slikanje, opeljesete samo tako, pa kicenje, sve je to lepo, ali zadnji put smo podigli kredit! A to zadnji put udavala se rodjaka za stranca iz JAR. Svadba je bila u Srbiji. Gosti iz celog sveta. Moja cerka je kitila svatove, stranci nisu razumeli sta je to? Mladozenjina porodica se cudila zasto treba da plate iako im je moja cerka na engleskom objasnila nase obicaje. Posle svadbe pitali smo mladu-rodjaku koliko su dobili od roditelja i rodjaka koji su dosli iz JAR, rekla je da je njihov poklon taj sto su dosli!?

  • Anonimni

    Zavisi kome i ko su mladenci

    • Mila

      Kos nas je bitno da se da dovoljno da se pokrije trošak u kafani. Mladenci prave žurku koju plaćaju gosti. Muzika po njihovom izboru, što je uglavnom preglasni šund, a gosti da plate. Zato, samo keš dolazi u obzir, nikakvi pokloni. Kad sam odnela poklon umesto koverte sa parama gledali me ko da sam im odnela g…o.