Neminovno: 7 promena koje nastaju u ženskom telu s godinama

Znamo da redovne fizičke aktivnosti i pravilna ishrana mogu da doprinesu da budete u formi, ali postoje promene koje se dešavaju u telu koje su donekle neizbežne. Takve promene se dešavaju potpuno prirodno, a na neke od njih možemo uticati određenim načinom života.

Ono što je bitno da shvatimo, jeste da starenje može biti lep proces. Treba da prestanemo da razmišljamo kako se starenja treba plašiti i kako naše telo više nikada neće biti lepo kao pre. Bitku između sopstvenog tela i vremena koje prolazi nikada neće dobiti.

Imajte na umu da se svako telo menja na svoj način i da ne postoji univerzalno pravilo, ali ovo su promene koje su najčešće kako starimo.

Oblik tela
Kako starimo, u našem telu se smanjuje nivo estrogena što može dovesti do toga da organizam počinje da skladišti masti u u predelu stomaka, zbog čega se i oblik tela može promeniti. Isto tako, promena se često vidi i u grudima koje se uvećavaju tokom trudnoće, a kasnije posle porođaja se ponovo smanjuju ili vraćaju na svoju prvobitnu veličinu.

Kosa
Kosa, ali i obrve se mogu prorediti tokom godina. Ovu promenu možete ublažiti korišćenjem proizvoda za podsticanje rasta kose, ali znajte da je ovo sasvim normalna promena. To se dešava zato što tokom godina dolazi do smanjenja nivoa polnih hormona koji imaju i funkciju stimulisanja folikula dlake.

Koža
Koža vremenom postaje opuštena, na njoj su sve vidljivije bore. Do toga dolazi zato što se kolagen više ne luči u organizmu kao pre, ali i zbog gubitka telesne težine. Ovo se najčešće dešava kod žena posle trudnoće, kada se pojavljuju strije. Koža menja teksturu i postaje neujednačena.

Mišići
Kako starite, verovatno ćete izgubiti definiciju u mišićima. Na to mogu uticati hormoni, elastičnost kože, promene masnog tkiva. Redovne fizičke aktivnosti su ono o čemu treba da vodite računa kako biste bili u kondiciji, ali i sprečili mnoga kardiovaskularna oboljenja.

Težina
Možda ćete dobiti određen broj kilograma, možda ćete ih izgubiti. Ono što je činjenica, mršavljenje postaje sve teže kako starite. Na to prvenstveno utiču hormoni, ali i metabolizam.

Kako prenose mediji, istraživanja pokazuju da čak i oni koji se aktivno bave sportom gube na mišićnoj masi posle tridesete godine, zamenjujući je masnoćom. Mišići troše više kalorija nego masti, pa ako u vašem organizmu ima manje mišićne mase, imaćete sporiji metabolizam i potrebu za manjim brojem kalorija.

Bore
Bore su neminovne kad je starenje u pitanju. Gotovo da ne postoji nijedna osoba preko 40 godina koja ih nema. Možete ih ublažiti raznim kozmetičkim preparatima i pilinzima ili jednostavno da ih prihvatite kao sastavni deo vas.

Usne
Usne se uglavnom stanjuju tokom godina. Razlog tome je takođe u gubitku kolagena i koštane mase, kao i u raspadanju masnih naslaga na licu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

promenestarenježensko telo
Komentari (0)
Dodaj komentar