NI U LUDILU: Ovu fotografiju ne delite po društvenim mrežama, brzo ćete se pokajati!

Opšte je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte svoju adresu na društvene mreže.

Danas postoji novo pravilo – a to je da ne smete da postavljate fotografiju avionske karte i pasoša na internet. Razlog za to je dvodimenzionalni QR bar kod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti, a koji se može koristiti za razne prevare.

Stiv Hu sa iflyflat.com.au želeo je da vidi koliko tačno informacija može da prikupi o osobi koristeći detalje s avio karata – a rezultati su zastrašujući.

Nakon što se prijavio na sajt jedne avio kompaniju preko fotografije avio karte koju je pronašao na društvenoj mreži, veoma lako je dobio pristup nalogu osobe na osnovu podataka sa karte. To znači da je imao pristup:

– Ličnim podacima putnika, uključujući ime

– Obilaske putovanja putnika – gde će i kada putovati

– Broj mesta

– Detalje leta

– Ukupne troškovi putne karte

– Datum kada je karta kupljena

– Poslednje četiri cifre bankovne kartice korišćene za kupovinu karte

Međutim, šta ako volite da se hvalite odlaskom na odmor i želite da postavite samo deo fotografije svoje putne karte? Odgovor je – NIKAKO.

Hu je i to proverio. Na jednoj društvenoj mreži pronašao je fotografiju na kojoj se nalazi samo deo barkoda. Ne samo da je na osnovu toga mogao da dobije informacije o putniku, već postoje računari i drugi uređaji koji lako mogu da pročitaju detaljne informacije.

Dakle, ako želite da poznanici budu ljubomorni jer ste otišli na egzotičan odmor, radije fotografišite stopala u bazenu ili moru, a ne avionsku kartu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fotografijaodmoropasnostrizik
Komentari (0)
Dodaj komentar