Nikad nemojte govoriti ‘Primi moje saučešće’ ožalošćenima: Ove reči treba izgovoriti, savetuje otac Predrag

Otac Predrag Popović poznat je kao neko ko često vernicima daje savete o veri, ljubavi i životu u balansu, pruža podršku vernicima u svim iskušenjima i rešava moralne dileme. Nedavno je komentarisao i zašto prilikom smrtnog slučaja ne bi trebalo ožalošćenima izgovarati rečenicu „Primi moje saučešće“.

„Kada izjavljujete saučešće ne budite plitki, nemojte govoriti ‘Primi moje saučešće’, pa onda ‘šta je to bilo, šta se desilo’. Priđeš čoveku i kažeš mu ‘Hristos vaskrse’. Tako se izjavljuje saučešće. Zapitaće se i ovaj i reći, ‘šta mi reče sad ovaj, zašto Hristos Vaskrse’. Ali shvatiće, te reči će mu se otkriti kad bude trebalo“, reka je otac Predrag.

Dalje je objasnio zašto je ovaj način izražavanja empatije pravilniji i prigodan u trenucima tako tužne životne situacije.

„Pitaće vas taj kome tako izjavite saučešće ‘zašto si mi to rekao’ a ti ćeš onda reći: ‘Zato što sam ti rekao da ti je otac živ, ili majka, brat, dete, ko ti je već umro. I ako je On vaskrsnuo i oni će vaskrsnuti. Ja sam ti doneo najradosniju vest – da nije umro nego da je već u budućnosti i čeka tebe. Da se nadaš i svom vasrsenju i ponovnom susretu sa njim“, poručio je otac Predrag u obraćanju putem videa na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi Blic Žena.

Mnogi su mu se u komentarima zahvalili na nesebičnosti i spremnosti da sa vernicima koji cene njegovo mišljenje svesrdno deli životne mudrosti i savete, a većina je za ovakav pristup ožalošćenima prvi put čula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ozaloscenismrt
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Lana

    Imam 65 godina i prvi put čujem za ovakvu izjavu saučešća! Bože me sačuvaj današnjih sveštenika, neka nova moda! Hvala oče ali mi je primerenije ono prvo, klasična izjava saučešća! SAUČESTVUJEM U BOLU PORODICE! Svašta….

  • Aleksandar Ranković

    Faljen Isus i Marija, buš primil moju sučut, ne.

  • Ina Lukić

    Nažalost, komentatori su u pravu.

  • Jeca

    Da, kazes tuznom coveku da je ta osoba vaskrsla i da ceka njega da se pridruzi…sta mislits, sta zelis tom tuznom coveku?!

  • Miroslav

    Kad bismo slušali popove, mogli bismo odmah da izrazimo saučešće samima sebi.

  • Srboljub

    Obzirom da imam „dosta godina“, imao sam u porodici 7 smrtnih slučaja. U dva slučaja Opelom je načelstvovao osim sveštenika i jedan Blaženopočivši Vladika. Niko mi za ovih 60-ak godina ne izjavi saučešće rečima „Hristos Vaskrese“, kako otac Predrag savetuje, pa ni Vladika koji je pripadao generaciji „Učitelja prave vere“, vl. Nikolaju Velimiroviću i avi Justinu Popoviću . . .

  • Anonimni

    per aspera ad astra

  • Anonimni

    Jes pa da mi razbije glavu ,u svoj njegovoj muci mislis da on ima vremena sta si ti hteo da mu kazes.Kako se novi pop zapopi,nova pravila preporucuju

  • Jelena

    Stvarno svašta… dobro nije rekao Srećan Božić da se kaže kada izjavljujemo saučešće

  • Anonimni

    Otac Predrag lupeta gluposti.