Nikad vam neće uspeti da…

Danas, više nego ikad, brinemo, i to neretko sami sebi izmislimo nešto što bi nas prepadalo. Evolutivno smo programirani da brinemo, briga je značila, recimo, oprez da vas divlja zver ne pojede, samo što te vrste opasnosti danas retko ima, a brinemo i dalje. Na primer, brine nas što nam nikad neće uspeti da smršamo 20 kilograma.
Ovakva vrsta brige prilično je problematična, jer se neretko desi da sve svoje strahove i nade vežemo za jednu stvar, i tako se fiksiramo na, recimo, to da smršamo 20 kilograma. Uverimo sebe da će sve biti dobro i da ćemo biti srećni jednom kad nam to uspe. A nekima ne uspe, pa nastave da se "žderu" zbog toga, zaboravljajući na sve dobro i lepo u svom životu. Nekima uspe, i shvate da se i ne osećaju nešto primetno srećnije, to ih oneraspoloži, počnu da se teše hranom, ponovo se ugoje – i onda opet brinu zbog toga što im nikako ne uspeva da izgube tih 20 kilograma. Ili im već nešto na šta su se fiksirali ne uspeva; ne mora da ima veze s težinom, zdravljem, izgledom, može da bude bilo šta.
Šta u takvoj situaciji? Umesto što brinete o budućnosti, o nečemu što će vam možda uspeti, a možda i neće, usredsredite se na ovde i sada. Recimo, na to da se zdravo hranite (zdravo ne znači dosadno, ima puno hrane koja je zdrava a ukusna, birajte takvu; plus, važna je umerenost, onda ne morate da se odričete omiljenih poslastica) i da se dovoljno krećete. I na to se usredsređujte iz dana u dan – jednog dana ćete otkriti da se odlično osećate, čak i ako niste izgubili 20 kilograma.
Takođe, razmislite o tome šta vas raduje u životu. Velike stvari, male stvari, šta je to što vam makar izmami osmeh? Bar nešto od toga je sigurno sasvim kratko i ne zahteva mnogo energije, pa to možete redovno da priuštite sebi i tako svakog dana pružite sebi "dozu radosti". Istina je, ima mnogo toga što vas može zabrinuti, i ne treba bežati od onoga što bi vas i vama drage osobe moglo ugroziti, ali ima i puno lepih stvari, a na njih od silnih briga neretko zaboravljamo.
Potrudite se da se svakog dana usredsredite na bar nekoliko lepih stvari, da ne povezujete svoju kompletnu sreću samo sa jednom stvari, bila ona krupna ili sitna, živite život ovde i sada. Kad postavljate ciljeve, potrudite se da budu realistični (ne znate možete li smršati 20 kilograma, ali znate da možete da bar u nekoj meri promenite režim ishrane) i, ako vam sve to uspe (traje, ali je vredno truda), nakon izvesnog vremena ćete se osećati znatno bolje i rasterećenije, brinuti manje i verovatno vam neće biti baš jasno zbog čega se ta-i-ta osoba toliko brine zbog te jedne stvari kao da joj je to jedino u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brigamogucnostiželjeziveti zivot
Komentari (0)
Dodaj komentar