Nisu samo veze toksične: 5 znakova toksičnog prijateljstva

Obratite pažnju na 5 znakova toksičnog prijateljstva. Imate li vi nekog ovakvog prijatelja?

1. Ubrzava razvoj prijateljstva

Isto kao što toksične veze brzo planu, tako mogu i prijateljstva. Ukoliko neko želi previše brzo, nametljivo, na svaki mogući način da se implementira u naše živote to bi trebalo da nam bude crvena lampica. Koje su mu namere ako nam se prebrzo otvara i to očekuje i od nas? Treba li da se tek tako otvaramo nepoznatoj osobi? Postavimo granice! Sačekajmo da prvo upoznamo osobu pa onda da produbimo odnos.

2. Nipodaštava vas

Uvek je on bolji, pametniji, lepši. Kraj njega osećate se manje vredno. Ne razume vas i ne prihvata takve kakvi jeste. Najčešće vas osuđuje, a nekad čak i vređa. Njegove uvrede mogu biti prikrivene šalom (koja je naravno uvredljiva). Treba li vam ovakav nazovi prijatelj?

3. Zavidi vam na vašoj sreći i uspehu i ne podržava vas

Ljubomoran prijatelj može u potpunosti da ignoriše vaše dobre vesti ili ih umanji kako bi ispalo da vaša dobra vest nije toliko velika stvar. Ne podržava vaš rast i razvoj, jer ne radi ni na svom sopstvenom. Može se desiti da pokušava da vas spreči da ostvarite svoje ciljeve.

4. Crpi vam energiju

Uglavnom se nakon viđanja sa njim osećate iscrpljeno, slomljeno, loše. Iscrpeo je svu vašu pozitivnu energiju. Verujte svom osećaju! Ne treba vam emocionalni vampir u životu.

5. Kritikuje (i omalovažava) druge ljude u vašem životu – prijatelje i partnere

Niko od vaših prijatelja nije dovoljno dobar. Nijedan vaš partner ne valja. Na ovaj način on veliča sebe i želi da pokaže da je on najbolji i da samo sa njim treba da se družite. Podseća li vas ovo na ponašanje narcisa?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

toksična prijateljstva
Komentari (0)
Dodaj komentar