Novogodišnje odluke kojih se ne morate pridržavati (2)

Neretko se za Novu godinu (ili za "od sutra", "od ponedeljka", "od sledećeg meseca"…) donesu neke odluke. Nekada se, kad nas ponese entuzijazam ili neraspoloženje, donesu i odluke kojih je maltene nemoguće pridržavati se, ili za koje nije pravi trenutak, i tada nema ničeg lošeg u odustajanju od takvih odluka. Evo nekih koje bi mogle da budu takve.
5. Nateraćete partnera da na sebi promeni to-i-to. Ljudi se mogu promeniti, ali te promene idu sporo – a obično ne idu nikako ako neko pokušava da ih natera da se promene. Naravno, ako u vašim odnosima s partnerom postoje problemi, treba pokušati da ih rešite, ali terati nekog na ovo ili ono obično ništa ne reši – da i ne spominjemo da je i dete teško naterati na nešto što neće, a kamoli odraslu osobu.
6. U potpunosti ćete prestati da jedete brzu hranu. Većina pre ili kasnije donese ovu odluku – i ako pokušaju da je se doslovno pridržavaju, nakon izvesnog vremena odu i "prežederu se" najnezdravije brze hrane koju nađu. Veća je verovatnoća da uspete ako rešite da smanjite količinu brze hrane koju jedete, da jedan deo nje zamenite zdravom, i povremeno ipak zadovoljite želju za brzom hranom – male količine takve hrane neće vam narušiti zdravlje.
7. Prestaćete da gledate gluposti na televiziji. Svakako da postoje mnogi načini da znatno kvalitetnije ispunite svoje vreme, ali svima nam je povremeno potrebno da "pustimo mozak na pašu". Ako je vaš način da to učinite taj da gledate neke glupe programe, to je sasvim u redu, osim ako sve slobodno vreme trošite na to.
8. Utrostručićete broj prijatelja na Facebook-u ili MySpace-u. Ovi sajtovi za druženje postaju prava zaraza i kod nas, ali je mnogo bolja ideja da vreme uložite u ljude s kojima ste zaista bliski i u čijem društvu uživate, nego u puke brojke i imaginarnu popularnost (osim, naravno, ako vam u deo poslovnog uspeha spada da budete popularni, ali tu onda pričamo o poslovnoj strategiji, a ne o prijateljstvima).
9. Stvarno, ali stvarno ćete početi više da štedite. Ako je moguće, dobra je ideja da štedite. Ipak, danas je sve veći problem, uz novčana sredstva kojima raspolažemo, da na vreme platimo račune i preživimo "od prvog do prvog" (ili kada već dobijate platu, honorar…), tako da zaista ne vredi nervirati se ako ne uspete ništa da uštedite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novogodisnje odlukepridrzavanjezene
Komentari (0)
Dodaj komentar