Objavljena lista najboljih gradova za život

Prošle godine je ocenjeno da je kvalitet života u evropskim gradovima značajno opao zbog karantina i ostalih ograničenja koja su, usled pandemije korona virusa, bila na snazi širom kontinenta.

Na listi „Ekonomist intelidžens junita“ rangirana su 173 grada po pitanju stabilnosti, kulture i životne sredine, obrazovanja, infrastrukture i zdravstvene zaštite.

Kako je većina ograničenja početkom 2022. ukinuta u ostatku sveta, gradovi na Novom Zelandu, Australiji i Kini ponovno su pali na lestvici, dok „gradovi sa visokim stepenom vakcinacije“ u Evropi i Kanadi sada dominiraju ovom listom.

Tako se na prvom mestu našao Beč, a slede ga Kopenhagen, Cirih, Kalgari, Vankuver i Ženeva, prenosi portal Kliks.ba.

Ostali gradovi koji su se našli među prvih deset najpoželjnijih mesta za život su Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melburn

Abu Dabi i Dubai su petu godinu zaredom proglašeni gradovima najprikladnijim za život na Bliskom istoku i u severnoj Africi.

Sa druge strane, najneprikladnijim gradom za život u svetskim razmerama ocenjen Damask, a slede ga Lagos, Tripoli, Alžir i Karači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gradovizivot
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • xyz

    Frankfurt?!? Ma kako da ne, ne znaš šta je jače, cene, mafije svih etno vrsta ili gradski haos.

    • Anonimni

      Koja glupost.Szo i ostala gamad odredjuju koji je grad najbolji za zivot po broju vakcinisanih.Navedeni gradovi su sprovodili fasisticki rezim.Bec je pistao stala…

  • Anonimni

    Dobro je ako je Bec na nivou kao Grad za obrazovanje, kulturu I zdravstvenu zastitu svakako I za mlade I starije za zdrav zivot. A I nije nam daleko. Ko ide u penziju nek ide na selo

  • Anonimni

    Ne postoji grad za dobar život,postoje gradovi za sluge i savremene robove . Za dobar život mora se van grada .

  • gradžanista

    Najbolji grad za život je, selo.