Odgovor na večitu dilemu: Da li je zdravo da spavate bez jastuka?

Postoje neke prednosti spavanja bez jastuka. Međutim, ove prednosti nisu jedinstvene za sve. Spavanje bez jastuka može pomoći samo ako spavate u određenom položaju.

Ipak, krenimo redom. Jastuci imaju za cilj da drže kičmu u neutralnom položaju. Oni poravnavaju vaš vrat sa ostatkom tela, što podržava dobro držanje. Kao takvo, istraživanje se fokusiralo samo na najbolju vrstu jastuka za držanje. Naučnici nisu proučavali kako spavanje bez jastuka posebno utiče na kičmu.

Ali ljudi koji spavaju na stomaku mogu imati koristi od odbacivanja jastuka. Prema medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, spavanje na stomaku dovodi kičmu u neprirodan položaj. To je zato što je većina vaše težine u sredini vašeg tela. Dodatno opterećuje leđa i vrat, što otežava kičmi da održi prirodnu krivinu.

Spavanje bez jastuka može vam držati glavu ravnom. Ipak, ovo se ne odnosi na druge položaje za spavanje. Ako spavate na leđima ili boku, spavanje bez jastuka može učiniti više štete nego koristi. Najbolje je da koristite jastuk da vaša kičma bude neutralna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jastukkoristsan
Komentari (0)
Dodaj komentar