Održati platonsko prijateljstvo bezbednim

Pitanje: "Mogu li muškarac i žena da budu samo prijatelji?" postavlja se često, i različiti ljudi imaju različita mišljenja o tome. Neki stručnjaci smatraju da su takva platonska prijateljstva moguća, ukoliko se oboje pridržavaju izvesnih pravila.
Ukoliko nijedno od njih dvoje nije u vezi, nema ama baš nikakvog razloga da ne budu prijatelji, i nema čak ni razloga da se slede neka posebna pravila – šta i ako prijateljstvo preraste u nešto više? Nema ničeg lošeg u tome da dvoje koji se već poznaju i uvažavaju i uživaju zajedno pokušaju i s vezom. Ukoliko je jedno do njih dvoje već u vezi, ili su oboje u vezi, tu bi već trebalo biti jako oprezan; evo pravila koja predlažu stručnjaci (ta pravila mogla bi da deluju striktno, i malo ko ih se pridržava u praksi – i, kao što znamo, u praksi se neretko desi da muško-ženska prijateljstva odu predaleko i ugroze vezu).
1. Bez izlazaka s platonskim prijateljem/prijateljicom kasno uveče. Ručak na javnom mestu bio bi u redu, s tim da bi bilo poželjno izbegavati alkoholna pića. Večernji izlasci i/ili alkoholna pića mogli bi da dovedu do dodatnog zbližavanja i intimiziranja, kao i do popuštanja kočnica, a onda u jednom trenutku shvatite da vas dvoje niste više samo prijatelji, da prema toj osobi osećate i nešto više.
2. Bez dugih vožnji ili dugih letova u društvu platonskih prijatelja/prijateljica, čak i ako se radi o poslu. I to su situacije koje zbližavaju, a ako ste već prijateljski nastrojeni prema toj osobi, zbližavaju još i više. Šta ako je neophodno zbog posla? Pokušajte barem da dobijete sedišta na različitim krajevima vozila, a ako se putuje kolima, putujte odvojeno.
3. Izbegavajte sve situacije u kojima bi se između vas dvoje mogla razviti romansa. To su situacije u kojima ste nasamo, u kojima jedno s drugim delite tajne. Problem je što se te stvari ne razviju odmah, pa je lako pomisliti: "Ma, u redu je da kažem/saslušam ovo, pa prijatelji smo", a do trenutka kad primetite da se razvilo ono što ne treba da se razvije već je kasno. Nije da će vam veza tada nužno propasti, ali će biti jako mnogo bola, i moguće je da ćete morati da se odreknete ili prijateljstva ili veze.
4. Nemojte s platonskim prijateljem ili prijateljicom podeliti tajnu koju niste podelili s voljenom osobom. Ukoliko to učinite, između vas dvoje počinje da postoji nešto eksluzivno, nešto što ne delite čak ni s voljenom osobom, a to bi moglo da odvede na pogrešnu stranu.
5. Izbegavajte platonska prijateljstva s bivšima. Tu su uvek moguće nevolje.
Ovo su bila pravila kojih bi se, u teoriji, bilo dobro pridržavati kako vam platonsko prijateljstvo ne bi ugrozilo vezu. U praksi, malo ko ih se u potpunosti pridržava – plus, nema garancija da se uz sva pridržavanja tih pravila ipak neće još nešto razviti iz platonskog prijateljstva, kao ni da će veza uz stoprocentnu sigurnost biti sačuvana, a to što ne bude sačuvana ne mora da ima bilo šta s tim platonskim prijateljstvom. Pravila su tu samo kao smernice, a na vama je da odlučite šta ćete u svom životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavplatonskiveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Platonska veza, ljubav, prijateljstvo, samo je jedno iskušenje više i ništa nismo uradili ako ga striktno izbjegavamo, postavimo određene granice, pravila preko kojih ni u kom slučaju ne prelazimo, ne kršimo ih u momentu kad bi da nas savlada slabost prepuštanja i popuštanja pred navalom suprotnih težnji o kojima malo imamo vremena da razmišljamo, ponajmanje o zabranama i ograničenjima koja smo sami sebi postavili, a poznato je kako smo ponekad prema sebi popustljivi i skloni opraštanju grešaka koje nas neće odvesti u propast ako ih više ne ponovimo.