“Ogledalce, ogledalce moje …”: Da li se dopadate sebi ili se plašite svog odraza u ogledalu?

Veza sa ogledalom za žene je oduvek komplikovana. Neke žene ga izbegavaju, dok neke ne mogu da se odvoje od svog odraza. Bitno je pronaći balans između samo-idealizacije i odbojnosti prema svom fizičkom izgledu.

Šta je opasnije – Biti previše oduševljen savršenom slikom o sebi ili voditi stalni rat sa svojim
odrazom u ogledalu?

Dr Svetlana Zdravković, doktor psihologije, jungovski analitičar i specijalista medicinske psihologije u svojoj knjizi “Seks- kako da prevaziđeš samu sebe”, bavila se upravo ovom temom.

Žene koje imaju narcistički pristup svom izgledu žele u svakom momentu da izgledaju savršeno, te zbog toga svoje telo isrpljuju vežbanjem, rigoroznim dijetama i estetskim zahvatima.

Sa psihološkog aspekta, ovakve osobe teško uspostavljaju emotivni odnos jer smatraju da su same sebi dovoljne i da jednostavno niko nije po njihovoj meri dovoljno dobar.

Sa druge strane žene sa niskim samopouzdanjem svoj odraz u ogledalu gledaju sa neodobravanjem. U današnjem vremenu kada je fizički izgled bitan faktor na mnogim poljima, nesigurne žene se povlače u samoizolaciju koja vremenom vodi u depresiju. Promenom stava o sebi preokrenite sve u svoju korist.

Kako pronaći balans i u jednom i u drugom slučaju?

Ono što vidimo u ogledalu, u oba slučaja, razlikuje se od onoga što bi hteli da vidimo.

  • Umesto fantazija o svom idealnom izgledu, naučite da koristite ogledalo i posmatranjem sebe polako se prilagodite stvarnoj verziji sebe.
  • Osim fizičkog izgleda u ogledalu možete posmatrati vaše izraze lica kada ste ljuti, tužni, srećni ili zaljubljeni i tako još više naučiti o sebi.

Jer ogledalo vas nikad ne laže.

Šta vi kažete sebi kada se pogledate u ogledalo?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgled samopouzdanjenedostatak samopouzdanjapsihologijazene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Interesantno