Omaž velikom umetniku: „Samo surovi dobro prolaze…“ (video)

Bilo je i ima glumaca i glumaca. Pa ipak, samo retki od njih svojim umećem ostavljaju neizbrisiv trag. To su glumački velikani od čijih se replika uvek naježimo i koji u nama bude neizmeran osećaj uzvišene sete kad god ih pomenemo.

Jedan od takvih velikana nesporno je bio i Nebojša Glogovac.

Glumio je tako lako, kažu. On zapravo kao da nikad i nije glumio, takav je utisak ostavljao – a upravo je to onaj vrhunski i mnogima nedostižan cilj glumačke umetnosti.

Sledio je stil glume lišen patetike izraza i zasnovan na uživljavanju – stil najvećeg reformatora u istoriji pozorišta Stanislavskog, koji je blisko sarađivao i sa samim Antonom Čehovom.

Čovek živi dok ima onih koji će ga se sećati – a svi ćemo se večno sećati Nebojšinog duha, šarma i vanvremene harizme.

Njegovo delo pobediće vreme, obezbeđujući mu život večni.

Nije, uostalom, slučajnost činjenica da je Nebojša na nebesa otišao istoga dana kad i sam Fjodor Dostojevski.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nebojša glogovacomaž nebojši glogovcu
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Nebojsa Glogovac je pre svega i iznad svega,bio intelektualac par ekselans.! Sto se tice njegovih vrhunskih glumackih ostvarenja,on je svojom pojavom svojim potpunim ulazenjem u likove koje je tumacio,prelazio barijeru glume.On je bio zaista ta licnost,koju je pretstavljao.On se poistovecivao sa ulogama i na najubedljiviji nacin, postizao takvu uverljivost glume,kakva do sada nije vidjena na ovim prostorima.Pripadao je malom narodu,malom jezickom podrucju.Da je bio glumac iz neke vece zapadne zemlje,postigao bi svetsku slavu i polkupio sve glumacke nagrade,koje se danas u svetu dodeljuju van serijskim glumcima.Ali,osim njegove glumacke velicine,Nebojsa Glogovac je bio covek sa jakim karakterom.Nije pristajao na povlacenja pred teskocama,koje su mu vlasti postavljale kao prepreku.Bio je jaka,snazna samosvesna licnost,i nikada nije svoja misljenja i licna i polticka opredeljenja,hteo ni zeleo da unovci,prilazeci radi sicardziskih licnih interesa,ni jednoj politickoj opciji.Bio je veliki glumac,veliki covek,cinio nam je cast sto smo ziveli u vremenu u kojem je i on ziveo.Na zalost…to vreme njegovog zivota,bilo je isuvise kratko.Jos jednom,Sudbina se surovo poigrala i otrgla nam je onog,koji je bio najbolji medju nama.Slava mu i vecno pamncenje!!!