Omiljeno jelo kraljice Elizabete: Sendvič od tri sastojka jela je svaki dan 91 godinu

Svaki dan od svoje pete godine života, što je 91 godina, kraljica Elizabeta jela je takozvani penny sendvič. Pravio se od svega tri sastojka – hleba, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakav džem, već domaći koji se kuvao od škotskih jagoda iz bašte u njezom dvorcu Balmoral. Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija. Kraljica nije bila veliki gurman, ali imala je listu hrane koju je izuzetno volela. Šta tačno, pogledajte u nastavku.

Kajgana

Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah, kaže stara izreka. Ali, čini se da britanska kraljica nije volela kraljevske, već izuzetno jednostavne doručke. Kajgana, žitarice s hladnim mlekom ili dimljeni losos bila su tri jela koja je rado i često jela za doručak.

Čajni kolačići

Ali, pre doručka prva je na redu bila šoljica Earl Grey čaja s čajnim keksićima.

Kokteli s džinom

Kraljica je volela da popije piće pre ručka, a preferirala je džin i Dubonnet (aperitiv od crnog vina) s kriškom limuna i puno leda.

Čokoladna torta

Čokolada je bila jedan od kraljičinih najdražih sastojaka u desertima, a često je upravo čokoladna torta bila zvezda na kraljevskim popodnevnim čajankama.

Riba

Kraljica je, kada bi večerala sama, volela da jede ribu s povrćem i salatom. Nije bila ljubiteljka krompira, pirinča i testenine, a lagana riba s povrćem bila joj je idealan obrok.

Mango

Kraljica Elizabeta je zaista uživala u ovoj tropskoj voćki i nikad nije smela da zafali u njenom frižideru. Čak je, tvrdi njen bivši kuvar, uvek zahtevala da zna kakvo je stanje s mangom – koliko ga još ima i treba li da se naruči nova tura.

Sendviči s čajem

Tradicionalno se u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj služe maleni zalogaji, slani i slatki. Od slatkog su to često sconesi, brze pogačice koje se pune džemom i umućenom slatkom pavlakom, a slani zalogaji uvek su sendviči s raznim punjenjima, i tu se ne misli na ogromne sendviče s čajnom salamom.

Ne, radi se o precizno napravljenim mini sendvičima s krem-sirom, dimljenim lososom, krastavcima, najfinijim šunkama, mekim sirevima, smokvama i sličnim krasnim kombinacijama. Zvuče primamljivo, zar ne? Ako želite da ih jedete kako ih je volela kraljica, obavezno uklonite koru s hleba.

Mus od čokolade

Jedan od kraljičinih najdražih dezerta bio je mus od čokolade. Tanjiri bi se uvek u kuhinju vraćali čisti kad bi za desert bio poslužen mus, tvrde ljudi koji su godinama kuvali za britansku kraljicu.

Džem od jagoda

Kraljica je, kako smo već gore napisali, obožavala male sendviče punjene džemom od jagoda koji su isečeni u krugove veličine starog engleskog penija.

Goveđe rolnice

Kraljevski kuvar Čarls Melis kaže da je jedno od jela koje se često posluživalo, a najčešće kada su kod Elizabete dolazili gosti – goveđe rolnice, uvek u nekom umaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kraljica Elizabeta IIomiljenosendvic
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jela je i nešto više od toga. Zbog lepote.

  • Anonimni

    I nije uspela da dobaci do 100

  • Anonimni

    Koga briga!?