Oni imaju Bari: Crvena Zvezda slavi današnji datum, pre 24 godine postala je prvak Evrope (VIDEO)

Na današnji dan, 29. maja 1991. godine u Bariju, fudbalski klub Crvena zvezda je pobedila Olimpik iz Marselja penalima 5:3 i dovela do delirijuma svoje navijače u zemlji i širom sveta.

Nakon isteka 90 minuta, kao i dva produžetka koja su završena bez golova u mreži, penali su bili ti koji su odlučivali pobednika. Pobedonosni gol Darka Pančeva u mreži golmana Olmete potvrdio je najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog klupskog fudbala. Zvezda je postala prvak Evrope.

Iako su mnogi govorili da je ovo bio jedan od „dosadnijih“ finala, niko nije mogao da ospori odličnu taktičku zamisao tadašnjeg trenera Zvezde Ljupka Petrovića. Iako njegovi puleni nisu dali gol u regularnom delu meča, odlično su zaustavili njihove najbolje centarfore. Zanimljivo je da je tada za Olimpik nastupao i bivši fudbaler Zvezde Dragan Stojković Piksi, koji je po svemu sudeći odbio da izvodi penale.

Delije će zauvek pamtiti istorijski sastav tadašnje postave Crvene Zvezde : Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Crveno-beli su tako postali drugi klub iz Istočne Evrope, posle Steaue iz Bukurešta, koji je postao kontinentalni šampion.
https://www.youtube.com/watch?v=haHaJF9BHis

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BariCrvena Zvezdafudbalprvak Evrope
Komentari (0)
Dodaj komentar