Originalno Teslino pismo u kome jasno poručuje: Ja sam Srbin (foto)

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva „Mihajlo Pupin“, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin“, napisao je Tesla.

„Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim recima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji „Klub 2“.

Ona je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da „Ne postoji narod koji je stradao vise od srpskog naroda“.

„Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin“, pisao je Tesla 1895.

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“ rekla je Ninković Tašić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nikola teslapismo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    Povraca mi se vise o tome da li je Tesla srbin ili nije srbin? Pa zar stvarno toliko mozemo da budemo zadojeni tim nacionalizmom? Prvo Teslu to uopste nije zanimalo posto je bio svetski covek a ne ova ili ona nacionalnst, tj. nesto sa cime se ljudi u ovoj zemlji zatupljuju vekovima. Sa druge strane, mislim da generalno Srbiju treba da bude sramota uopste Teslino ime da pomene. Srbija je pljunula na njega kada je trazio samo malo sredstava za svoj naucnoistrazivacki rad. Covek je otisao medju normalne ljude da zivi a ne ovde u ovom velikosrpskom nacionalizmu koji je unistito i Srbiju i citav region. Zamlacujemo se sa nekim pravoslavljem, nacionalizmom, cetnicima i partizanima a svet razvija nauku, medicinu, ekonomiju. Zivimo ko stoke u ovoj zemlji prolazeci nam zivot uz rijaliti nakaze i psihijatrijske politicare. Odvratno vise. Zatupeli smo ko kreteni vise. Niko iole pametan ovde nece za svoju decu da vidi buducnost. Bezite gde god mozete, gde god ima normalnih ljudi.

  • Slaven

    Reče li on : Po majci sam Srbin ?! A po ocu ??