Otvoren novi muzej Džona Vejna

U rodnom gradu holivudske legende Džona Vejna Vintersetu, u američkoj saveznoj državi Ajovi, otvoren je još jedan muzej posvećen glumčevom delu, karijeri i vezama sa tom zajednicom.

Glumac je rođen 1907, kao Marion Robert Morison. Mada se već kao vrlo mlad preselio u Kaliforniju, Vinterset je godinama prikazivao njegove lokalne korene. Uz novootvoreni muzej nalazi se mala drvena kuća gde je Vejn rođen koja nudi turističke posete, i pred kojom se nalazi bronzana statua glumca sa prepoznatljivim stetson kaubojskim šeširom.

„Jedna od stvari koje mali grad čine živim je mogućnost da svoju istooriju podele sa drugima“, kaže Širli Rouč, vlasnica butika sa ikonografijom koja podseća na Džona Vejna, koji je u svom holivudskom životu od kolega zavredio večni nadimak Djuk (Vojvoda). „On je deo naše istorije“.

Novi muzej, veličine 567 metara kvadratnih, zvanično se otvara u subotu na istom placu gde je i Vejnova rodna kuća. Artefakti muzeja će biti glumčevi kostimi, potpisani print Endija Vorhola koji prikazuje Džona Vejna, kao i Vejnov personalizovani Pontiak Grand safari kombi, model 1972. Auto je parkiran unutar muzeja, blizu dekorativnih drvenih panela iz scene kafanske tuče iz Vejnovog poslednjeg filma „Egzekutor“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džon Vejnmuzejsad
Komentari (0)
Dodaj komentar