Ova četiri mesta na telu morate dobro oprati svako veče, upozoravaju stručnjaci

Najnovija istraživanja pokazala su da je za ljudsko zdravlje najbolje tuširati se uveče, odnosno tik pre spavanja. Kako donosi Eat This, postoji nekoliko razloga zašto je večernje tuširanje najbolja opcija za većinu ljudi.

“Tuširanje pre spavanja je dobro za kožu, ali samim time i za naše celokupno zdravlje. Tako ćemo najbolje ukloniti svu prljavštinu koja se na telu nakupila tokom dana, a i bolje ćemo spavati što je uvek dobro za naše zdravlje“, objasnila je dermatologa Reka Tejlor. Isto tako, mnogi stručnjaci slažu se s njom i naglašavaju da postoje četiri mesta na telu koje je potrebno dobro oprati uvek pre odlaska u krevet, prenosi Index.hr.

Stopala

Prema rečima hirurga Toma Biernackija, nečistoće na nogama mogu preživeti samo ako se na njima nalazi mrtva koža, ali i ako je koža vlažna. Stoga, on savetuje da svako veče pre spavanja obavezno dobro i temeljno operemo stopala kako ne bi došlo do infekcija nokta ili gljivica, a ne smemo zanemariti ni područje između nožnih prstiju.

Jezik

„Očistite svoj jezik svaki dan kada perete zube“, objašnjava Vilijam L. Balanof. „Svako zna da treba svakodnevno prati zube i pritom ih očistiti koncem, ali većina ljudi skoro nikad ne čisti jezik.“ Kako objašnjava, to je velika greška jer upravo je jezik mesto u usnoj duplji gde se nakuplja najveći broj bakterija.

Područje iza uha

Ako redovno ne čistimo područje iza uha, možemo biti izloženi brojnim infekcijama pa čak i dermatitisu, upozoravaju stručnjaci. Kako objašnjava dermatolog dr. Sandra Haj, na koži iza uha nalaze se žlezde koje luče velike količine ulja, a na tom se području takođe često nakuplja znoj što vodi do razvoja bakterija koje mogu uzrokovati neprijatan miris. Zato, Haj savetuje da vodom i sapunom pre spavanja uvek dobro očistimo spomenuto područje.

Pazuh

Baš kao i kod stopala, pazuh vrlo lako odaje kada ga je potrebno oprati. Međutim, to je takođe područje gde je koža osetljiva i sklonija urastanju dlačica, kao i potencijalnim infekcijama. Lekar Vikas Ahmad Butar ističe da pazusi pripadaju onim delovima tela gde većina patogena napada upravo zbog pojačanog znojenja. Takođe postoji rast dlaka u preponama i pazusima, što u kombinaciji sa znojenjem po vrućem i vlažnom vremenu, može izazvati infekcije. Kako bismo bili sigurni da je naše telo zdravo i čisto, Butar preporučuje da je upravo zato potrebno prati područje pazuha svako veče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

delovi telatusiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar