Ova loša navika za vas je gora i od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti

Dosad se mislilo da vežbanje pozitivno utiče na zdravlje i dug život, međutim najnovije istraživanje pokazalo je šta je mnogo važnije od toga. Studija doktora Vaela Džabera pokazala je da sedelački način života gore utiče na ljude od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti.

„Slaba fizička forma, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima povezanim s vežbanjem, nose lošiju prognozu što se smrti tiče od hipertenzije, dijabetesa ili pušenja“, rekao je za CNN Džaber.

„To stanje bi se moglo gledati kao bolest koja ima svoj lek – vežbanje“, kaže Džaber. Istraživanje je provedeno na 122.007 pacijenata koji su radili testove na traci za trčanje od januara 1991. godine do decembra 2014. godine.

„Kardiovaskularne bolesti i dijabetes su najskuplje bolesti u SAD-u. Više od 200 miliona dolara godišnje trošimo na lečenje ovih bolesti i njihovih posledica. Umesto da plaćamo tolike iznose, trebalo bi podsticati građane da vežbaju“, kaže on i dodaje da je još jedan važan rezultat istraživanja povezanost fitnesa s dugovečnošću.

Iako su se stručnjaci dugo plašili da oni koji previše vežbaju imaju veći rizik od smrti, pokazalo se da to nije tačno. „Ne postoji nivo vežbanja koja vas izlaže većem riziku od smrti. Čak i oni koji puno vežbaju imaju manju stopu mortaliteta“, zaključeno je.

Vežbanje je pokazalo dobrobit kod svih generacijskih grupa kao i kod žena i muškaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sedenjevežbanjezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar