Ovaj lekar je supom od šargarepe spasao hiljade beba

Ime Ernst Moro danas verovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasla hiljade beba. Naime, njegova supa od šargarepe bila je sjajan lek!

Otkrića ovog pedijatra rođenog u Sloveniji promenila su stopu smrtnosti novorođenčadi u Evropi. Bright Side je bio zadivljen kada je prvi put čuo za ovog lekara i zato je odlučio da podeli njegovu zanimljivu priču sa svojim čitaocima.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Gracu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Hajdelberg. Pedijatrija u njegovo vreme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 %. Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vreme bila je dijareja. Lekar Moro je uspeo da nađe način kako spasi te bebe, a njegov lek je bio jednostavan i genijalan u isto vreme.

Moro je predložio da daje bebama supu od šargarepe, koju su majke i medicinsko osoblje kuvale po njegovom receptu. Morova supa od šargarepe se sastoji iz samo tri sastojka:

– 500 g šargarepe

– voda

– so

Pre kuvanja supe potrebno je oprati i očistiti šargarepe. Zatim ih kuvajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte šargarepe i dodajte vode, taman toliko da bude oko litra supe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna supa zaustavila dijareju kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u šargarepi sprečavali da se bakterije zalepe za zid creva, što je zaustavilo dijareju. Vremenom je ovaj lek zamenjen antibioticima i lekovima protiv dijareje, ali u to vreme je znatno pomogao da podigne stopu preživele novorođenčadi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijarejasargarepasupa
Komentari (0)
Dodaj komentar