Ovaj napitak menja kafu i čaj: Ima mnogo bolji ukus, a užitak je isti

Ako ne volite kafu ili čaj možda je krajnje vreme da sebi napravite salep, topli napitak idealan za ljude koji žele nešto novo.

Ne samo što je preporučljivo da se pije ujutro, već pokazao se kao izuzetno rešenje za pojedine zdravstvene tegobe, poput problema sa probavom, kao i kod prehlade i kašlja. Evo kako da ga u sopstvenoj režiji pripremite.

Sastojci:

500 ml običnog mleka ili vode (po izboru)

kašika salepa u prahu

2 kašike šećera

mala kašika cimeta

mala kašika mlevenih pistaća

Priprema

U jednu šerpu sipati hladno mleko, prah od salepa i šećer , zatim staviti na šporet da prokuva. Kuvati smesu na srednjoj temperaturi a kada dva puta proključa i krene da se zgušnjava skloniti sa ringle. Tako topao salep sipati u dve veće šolje, posuti cimetom i mlevenim pistaćima, mada može i bez njega. Ukoliko volite neko drugo suvo orašasto voće može to biti i mleveni badem ili lešnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajefekatkafanapitakukus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    WTF je salep?Jutarnju kafu i rakiju ne može ništa da zameni…Naročito kad se žuri na posao u jutarnjim časovima, niko normalan nema vremena da se zahebava sa nekim salemom, bademom i ostalim bakračima.Pristaviš džezvu sa vodom, odeš u kupatilo da se isprazniš i umiješ, taman voda provri.A ne da se zezaš i da ustaneš još ranije nego što ustaneš ranije zbog kafe, pa da se zezaš sa tu nekim bademima i glupostima.Nije ovo amerika i retko ko ima tu privilegiju da radi od 9 do 17.Uglavnom se radi od 7 do 15, ili neki i do 19, kao npr. ja.Mogu i na poslu da popijem kafu kad god mi se pije, ali ona jutarnja je nekako neizostavna, valjda bih bez nje ceo dan bio kao nekompletan.Retko mi se desi da malo zadremam posle alarma pa ne stignem kući da popijem kafu, ali posle obavezno moram na poslu da popijem jednu.Ako sam je kući popio, na poslu i ne moram, bar nisam ni navikao toliko, a i mrsko mi je da kuvam tamo.Ne znam zašto, ali tako je.Iovako ustanem malo više od sat vremena ranije da bih popio kafu kod kuće, na miru i opušteno, bez žurbe.Ali da spremam nešto specijalno, neki bademi, pistaći ili nešto slično, ma daj bre…