Ovih 7 stvari svaka mlada mora da uradi pre venčanja da bi brak bio srećan!

Postoje razni običaji koji se vezuju za srpske svadbe, poput nošenja vela ili prenošenja mlade preko praga. S druge strane, postoje još stariji običaji za koje malo ljudi zna. Takvi su i oni koji se odnosi na mladu i one stvari koje je ona obavezna da uradi ako želi da njen brak dugo traje i da bude srećan.

1. Mlada ne sme da nosi bisere

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolizuju suze. Ako ih bude nosila, mnogo će plakati tokom braka.

2. Razbijanje čaše

Pre odlaska na venčanje, mlada nazdravlja svatovima, ona pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ako ostane cela – biće žensko.

3. Beli luk protiv uroka

Običaj je da mlada stavi beli luk u nedra radi uroka.

4. Da se lakše porodi

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak konac oko struka. Onog momenta kada se začuje sirena svadbenih kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, ako je konac pokidan s lakoćom, znači da mlada neće imati probleme na porođaju.

5. Bacanje maramice

Kada mlada krene sa svatovima, pre prvog mosta na koji naiđu, treba da baci belu maramicu u koju je prethodno bacila novac.

6. Ko je gazda

Na ceremoniji venčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagaze supružnika. Ko koga prvog nagazi, taj će imati poslednju reč u kući.

7. Ispraćaj kuma

Kada kum odluči da krene kući, običaj je da ne sme nogom da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično, prvo jednom, pa drugom nogoom, a da mu niko ne pomaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

braksrećavenčanje
Komentari (0)
Dodaj komentar