Ovo je najteže pitanje na vozačkom ispitu: Znate li vi odgovor?

Pogrešan odgovor u saobraćaju može da bude i fatalan u tom slučaju. Većina bi se složila da je ovo najteže pitanje na vozačkom ispitu koje neko može dobiti.

Da li znak stop ima “jaču zabranu” u odnosu na obrnuti trougao – pitanje je zbog kog mnogi padaju na teorijskom delu vozačkog ispita. Još je veći problem to što zbog te iste “nedoumice” na raskrsnici mnogi sa vozačkom dozvolom izazivaju teške nesreće sa poginulima i povređenima.

Ovo pitanje na teorijskom delu vozačkog ispita izazvalo je polemiku i na društvenoj mreži Tviter. Jedan od tviteraša postavio je sliku raskrsnice na kojoj iz tri pravca dolazi tri vozila od kojih jedno ima znak stop, a jedno “obrnuti trougao”. Od budućih vozača se očekuje da tačno odgovore vozač kojeg vozila ima pravo prvenstva i kojim redosledom.

– Ovo je najteže pitanje na vozačkom ispitu: Na ovom padaju i najbolji – napisao je jedan tviteraš.

Najbrži, bolje reći najbrzopletiji je bio korisnik „Tvitera“ pod imenom “Dramadjo”, koji je dao pogrešan odgovor.

– Pobogu, pa gledajte znake na raskrsnici! Plavom je “STOP” – on ide zadnji! Žutom je “ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva” – mora da propusti crvenog! Crveni je u ulici sa pravom prvenstva – ide prvi. Tačka. – samouvereno je napisao.

Dilemu je razrešio Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i upozoravajućom porukom.

– Među vozačima postoji jedan potpuno neosnovan i veoma opasan stav o međusobnom odnosu znaka “stop” i “obrnuti trougao”. Ne postoji pravilo da “stop” ima “jaču zabranu” u odnosu na “obrnuti trougao” pa zato vozači što imaju “stop” prolaze poslednji. To je ozbiljna i opasna zabluda – podvukao je Okanović na Tviteru.

Dakle, tačan odgovor je sledeći: na priloženoj raskrsnici pravo prvenstva ima, najpre, crveni automobil, pa plavi koji ide pravo, a tek onda žuto vozilo koje skreće levo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pitanjevozacivožnja
Komentari (16)
Dodaj komentar
  • Aaa

    Ovaj Okanović nešto pametuje da bude kao interesantno i kao niko to ne zna samo on.Svi komentari su u pravu a Okanović Ne.Znamo kako su nas učili u auto-školi

  • Anonimni

    Uništiše nas „nadležni“.

  • Anonimni

    E moji stručnjaci,ponovo u klupe.90 posto vozača danas nebi prošli testove a voze na ulici i zato nam je tako kako nam je u saobraćaju.Ovo je vrlo prosto,znak stop i trougao koji znači da nailaziš na ulicu koja ima prvenstvo u ovom slučaju imaju istu vrednost,dakle da propuste crveno vozilo.

  • Anonimni

    Okanović duže vremena a i godinama zbunjuje vozače! Ova njegova konstatacija zbunjuje kada kaže da znak stop isto po važnosti kao trougao . Stop i povećana opreznost u rečniku i komandovanju nije ista. Ovde i pravilo desne strane, okanović zbunjuje. Pa na strani puta se ne vide koji je znak. Objašnjava ne precizno. Politički objašnjava. Njega postaviti na raskrsnicu 1 mesec bilo bi riskantno. Traže vozači za obuku profesora evropskog rabga da ovu situaciju ibjasni da se odkloni zabuna.

  • Anonimni

    Tugo moja

  • Neko

    Ma u zemlji Srbiji počeli da izmišljaju sad i nove zakone u saobraćaju. Samo zbunjuju vozače pa kad neko ode van Srbije tek će se onda pogubiti jer svugde u svetu se zna sta je STOP a sta koji drugi znak znaci

  • Anonimni

    Ja tek sad ništa ne znam..

  • Pajce

    Po pravilu za znak stop se uvek stane i krece u prvoj brzini,a za nailazak na ulicu sa prednoscu ne mora da se stane,moze da se uspori i ako je bezbedno prodje se u drugoj ili trecoj brzini,najcesce drugoj. Neka doticni gospodin Okanovic objasni sta bi bilo kada bi znak stop stavili ispred kruznog toka …

  • Mile

    Dosta vise novi znakova a ovaj profesor sa saobracajnog fakulteta je budala lakse medicinu u crnoj gori zavrsiti nego vozacki u srbiji

  • Anonimni

    Jao kako ljudi lupetaju. Prvenstvo prolaza na raskrsnici imaju BMW-ejci , Audijci i Mečkaši.

  • M3

    Ja kad sam polago znak stop pušta sve, a pravilo desne strane zbači mora žuti crveni pa plavi. Okanović nešto izmišlja. Što nekaže da bilo koj znak mora po zakonu da bude na svom stalku i određenoj visini a ne po banderama i semaforima i viši nego što treba po zakonu. Jer ti znakovi oo zakonu ne važe. Ko je onda tu kriv.

    • Zoka

      Tako je.Mislim da ste u pravu

  • Anonimni

    Okanoviću sram te bilo.

  • Anonimni

    Okanovicu treba zakonom zabraniti da deli savete, tumaci zakone i sl. On je pravnik, i odakle mu pravo da pametuje kad je saobracaj u pitanju. A ako bas hoce neka prouci zakon i nauci razliku izmedju obrnutog trougla i znaka stop

    • Anonimni

      Okanovića treba j….!

  • Vladeta

    Objašnjenje da stop i trougao imaju istu snagu nema logike. Čemu dva različita znaka istog značenja i važnosti. Dok vozilo na stopu mora da stane, za to vreme vozilo na trouglu, koje nema obavezu zaustavljanja može da prođe. Znači, po vašem, vozilo ispred trougla (u ovom slučaju) mora da stane i propusti vozilo koje već stoji na stopu. Najbolje ne stavljajte znakove, dovoljna je desna ruka.