Ovo je pet najboljih (i najjeftinijih) država za preseljenje

Američka publikacija International Living koja svakog meseca pretplatnicima donosi priče i analize iz različitih mesta na svetu koje smatraju najboljim za život, penziju, putovanje i investicije, objavila je listu najboljih država za život u penziji 2023. Kako prenosi Forbs, iako je lista namenjena svima koji posle odlaska u penziju planiraju da promene svoje prebivalište, odabrane su destinacije opisane kao mesta u kojima se živi zdravije i srećnije, a uz to troši malo novca. Spomenuti kriterijumi sasvim su dovoljni da se o preseljenju u te države razmisli i pre penzije.

Portugal

Ova država nije na prvom mestu samo zato što je dolar u ovom periodu jak pa je Evropa svima koji plaćaju u toj valuti sve znatno jeftinije već i zato što je jednostavno dobiti dozvolu boravka na duže vreme. Veći gradovi poput Lisabona i Porta izbor su za one dubljeg džepa, dok je za druge izvrsna opcija da se presele u, na primer, Lagos, Vilamouru ili Taviru. Trošak života udvoje je oko 2.800 dolara mesečno (s uključenom kirijom, režijama i sl.), dok će samac dobro živeti i s dve hiljade dolara (sve uključeno).

Meksiko

International Living preporučuje preseljenje u hladnije područje Lake Chapale, obalni grad Playa de Carmen ili sofisticiraniji Queretaro. Navode da na svim tim mestima par može sasvim udobno da živi s dve hiljade dolara mesečno, dok bi s već 2,8 hiljada mogli da uživaju u većem stambenom prostoru, da jedu u restoranima i uštede za lokalna putovanja. Za samce taj se budžet kreće od oko 1,5 do 1,9 hiljada dolara. Napominju da se u Meksiku može pristojno živeti za manje, dok su ovi budžeti namenjeni onima koji vole pravu udobnost.

Panama

Prijatna klima i izvrsna zdravstvena nega kao i mogućnost dugotrajnog boravka, faktori su zbog kojih je Panama na visokom trećem mestu. Preporučuju selidbu u Panama siti (idealna kombinacija urbanih nebodera i zelenih kvartova), Koronado (rezidencijalni kompleks idealan za ekspate) i Boket. S budžetom od 2.900 dolara par može sasvim pristojno da živi bilo gde u Panami, dok je samcima u ruralnim područjima dovoljno oko 1.4oo dolara, a oko 2 hiljade za život u urbanijim sredinama.

Ekvador

Iako Ekvador opisuju kao relativno neistraženu, nehomogenu državu, ona nudi sve blagodeti modernog života – brzi Internet, dobru zdravstvenu negu i javni prevoz. Takođe, postoje područja koja su već naselili ekspati ili, ako hoćete, gastarbajteri iz različitih delova sveta. U zavisnosti od lokacije i životnog stila, sasvim dobro se može živeti s budžetom od 1,5 do 1,8 hiljada dolara, a za oko 150 hiljada dolara može se kupiti kućica na pacifičkoj obali ili stan s prekrasnim pogledom na Ande. Takođe, stanovi s dve sobe i dva kupatila iznajmljuju se za 500 dolara.

Kostarika

Mnogima bi dovoljan razlog za selidbu mogla biti činjenica da politički stabilnu Kostariku zovu i Švajcarskom Centralne Amerike. Dobra stvar je i što se bukvalno može birati u kakvoj mikroklimi želi neko da živi – suvim, tropskim plažama Guanacastea, vlažnim, džunglama Kariba ili pak području oko San Hosea ili Central Valleya koji čitavu godinu imaju umerene temperature. Par može lagodno da živi s 2,5 do tri hiljade dolara mesečno što uključuje najam dvosobne kuće ili stana, zabavu, namirnice, prevoz i zdravstvenu negu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

državenajjeftinijepreseljenje
Komentari (0)
Dodaj komentar