„Ovo su najbolje lekcije koje mi je moja mama dala“

Pevačica, glumica, majka i velika latino zvezda, Talija, koju su naši gledaoci imali prilike da je vide u mnogim tv novelama, objavila je nedavno članak koji je sve oduševio, a tiče se lekcija koje je naučila od svoje mame.

Moja je majka predivna, setim je se često, jer upravo je ona najzaslužnija za sva moja životna dostignuća. Reći ću vam i zašto, napisala je Talija.

Mame su ratnice 

Nema toga što mama ne može, znam to, osetila sam. Znam koliko je bilo teško odgajati kćerku bez oca, koji je umro kada sam ja još bila mala, ali, iako nam je nedostajao, moja mama ratnica zauzela je stav i činila sve što je u njenoj moći da u nas usadi važnost samopouzdanja, važnost teškog rada, naučila nas je da se sve može, samo treba biti dovoljno hrabar i dovoljno istrajan.

Ali, ono najvažnije što nam je govorila ceo život, i poslušala sam je, da uvek moram da verujem sebi. Kad god nam je bilo teško, ona nas je svojim rečima dizala i nije dozvoljavala da posustanemo već da sledimo svoje snove i verujemo u njihovo ostvarenje. Bilo je trenutaka kada smo svi stali pred zid i ona nas je tada nasmejavala svojim optimizmom i poterala da skupimo svoje stvari i jednostavno odemo tamo gde ćemo ostvariti svoje ciljeve.

Govorila mi je da ću je ceniti još više kada i sama postanem majka 

Možda zvuči kao kliše, ali kad postanete majka, odjednom ste u stanju da shvate sve ono što vam je vaša mama govorila. Bezuslovna ljubav jedna od stvari koje nisam toliko shvatala dok nisam i sama rodila, a to je ono što je moja mama meni oduvek pokazivala, čak i u trenucima kada to nisam zaslužila. „Jednoga dana shvatićeš“ – te reči danas toliko odzvanjaju u moj glavi, jer sam shvatila da, bez obzira što vam vaša nestašna deca naprave, nisu svesna mnogo toga, bez obzira na sve, volećete ih najviše i bezuslovno. I hvala ti mama na tvom večnom strpljenju, sada razumem i često, zbog tebe, budem još bolja majka svojoj deci.

Majčin dan je svaki dan

Sjećam se njene ljutnje da majčin dan ne bi trebalo da bude dan kada se slave majke. Majke bi trebalo da se slave svaki dan, tokom cele godine i to ne cvećem i poklonima, već poštovanjem i ljubavlju. Majke su one kojima će se deca posvetiti svaki dan, malim gestom, jer veza majke i deteta, koliko god čvrsta bila, ipak treba svakodnevnu negu i pažnju. Majke su samo jedne, a život je toliko kratak da ta neraskidiva veza majke i deteta treba još neki začin, još neku crticu, svaki dan. Takvu vezu želim da dobijem i od svoje dece.

Zaboravi na prošlost, nek ne smeta sadašnjosti 

Nijedno dete nije namerno zlo prema svojim mamama, ali jednostavno, svako je od nas prolazio periode kada smo se osećali kao da nas niko ne razumije. Kada nismo nalazili prijatelje u osobama koji su na bile blizu, kada smo bili ljuti na ceo svet. U takvim situacijama, mama je ta koja će podneti teret detetove ljutnje, čak i kada nije kriva, a najčešće i nije kriva. Setimo se koliko smo ponekad tražili od naših mama da nas razumeju i da nas istovremeno puste na miru. Kada smo očekivali da će rešiti naš problem, ali nismo rekli što nas sve tačno muči.

Da tako nešto napravimo bilo kome, teško da bi nam samo tako oprostili, ali mame… mame će učiniti sve da poprave stvar, ako mogu ili da više nikada problem ne spominju. Mame su te koje prve opraštaju, jer da ne opraštaju, čvrsta veza postajala bi sve slabija, a sadašnjost i budućnost zatrovana starim ranama. Toliko je oslobađajuće otpustiti prošlost, zagrliti se i misliti samo na budućnost.

Male stvari imaju najveću vrednost 

Onaj ko ovo još nije shvatio, nikada nije imao mamu koja je toliko mnogo malih stvari učinila u životu. Te male stvari, te sitnice – smeh, vesele rutine, gledanje filmova pod istim ćebetom, pravljenje frizura u kasni sat… to je ono što čini život i što veliča našu sreću. Šta god rekli, moja mama uvek kaže – sreća je u malim stvarima, i zato mame, setite se toga i setite se svoje mame. Učinite odmah sada, ako možete, nešto sitno za nju, verujte, nijedna druga sitnica neće danas biti toliko velika kao taj znak ljubavi prema mami.

Ako možete, jer ja više ne mogu.

Talijna majka umrla je još 2011. godine i zato je ovo pismo majci još dirljivije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

majkasavetitalija
Komentari (0)
Dodaj komentar