Ovo su znaci da ste zavisni od kupovine i da vam je potrebna pomoć

Retko ko ne voli da sebe ili svoje najbliže ne počasti nečim, naročito kada legne plata, ali za pne koji baš preteruju u kupovini, najčešće nepotrebnih stvari, postoji i poseban naziv – kupoholičari. Iako nekima to može delovati kao šala, stručnjaci upozoravaju da zavisnot od kupovina uopšte nije naivna.

Jedno istraživanje na tu temu iz 2016. godine otkrilo je da je svaka dvadeseta osoba na svetu zavisna od kupovine, ali i da se to retko shvaća ozbiljno, piše britanski Metro.

Međutim, to bi se uskoro moglo promeniti jer je uticajni američki zdravstveni i rehabilitacioni centar Priory dodao zavisnost o šopingu na listu poremećaja za koje pružaju usluge lečenja.

Ovo su neki od simptoma zavisnosti od kupovine koje su naveli na svojoj veb stranici:

– trošenje više novca nego što imate,
– kupovina kao posledica ljutnje ili depresije,
– odlazak u kupovinu kako biste se osećali manje krivim zbog prethodne kupovine
– svađe s bliskim ljudima zbog preteranog trošenja,
– gubitak kontrole nad svojim ponašanjem u prodavnicama

Prepoznajete li se? Ako je vaš odgovor potvrdan, potrebna vam je stručna pomoć koju za sada možete dobiti samo u ustanovama spomenutog rehabilitacionog centra u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Međutim, mnogi stručnjaci slažu se da ljude treba osvestiti o tome da je zavisnost o kupovini poremećaj koji ne bismo smeli da banalizujemo kako se zavisnici ne bi stideli da potraže pomoć, piše Metro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnostikupovinašoping
Komentari (0)
Dodaj komentar