Ovu namirnicu što više jedite: Presudna je za rad mozga

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morali da izaberemo jednu, kaže bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi plodove bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.

– Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i sigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite delove našeg mozga snabdevaju kiseonikom i hranom – objasnili su.

Jedna je nedavna studija tako pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu da umanje stres, a druga kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u povećanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja. Isto tako, onima koji pate od migrene, ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji i učestalost i jačinu glavobolja.

– Neke su studije pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji mnogo ređe oboleva od bilo kog oblika demencije – objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green, a dodaje da uz to, orasi sadrže i mnoge hranjive materije i minerale koji su potrebni mozgu: poput vlakana, selena, magnezijuma i kalijuma.

– A lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice ili samo laganu užinu – kažu Ayeshi.

Odličan je, napominju, i maslac od oraha: dovoljno je jednu kašiku dodati u razna jela, a kao najbolju užinu za zdrav mozak bračni par preporučuje – šaku samih oraha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozaknamirnica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marija

    Tačno. Izgled jezgra vam govori, sve je vrlo jednostavno.. Nego ovaj naš narod slabo ih jede