Pedijatar i otac petoro dece podelio najvažniju stvar za podizanje srećne, uspešne dece

Da li želite da odgajate srećnu decu koja izrastu u uspešne odrasle osobe? Dr Vilijams, pedijatar i otac petoro dece, podelio je svoju „neočekivanu tajnu“ koja vam može pomoći da postignete ovaj cilj. To je obavljanje poslova.

„Ideja je da kada se deca osećaju uključena u zajedničke odgovornosti, shvate da doprinose delu većeg ekosistema i da iz toga proizilazi pravi osećaj sopstvene vrednosti“, kaže Vilijams za Today.com. Evo nekih prednosti uključivanja vaše dece u kućne poslove.

Deca pomažu drugima više​

Kada vam dete pomaže u kući, s vremenom postaje spremnije i sposobnije da pomogne drugima. Naravno, može imati suprotan i negativan uticaj na njih ako ih terate da rade kućne poslove koji su van njihovih sposobnosti ili volje. Negovanje sposobnosti da postanu osoba od pomoći će ih takođe učiniti manje sebičnima.

​Poboljšava njihove kognitivne veštine​

U početku je dete u centru njihovog sveta. Međutim, njihovo uključivanje u određene aktivnosti, kao što je pomoć u jednostavnim kućnim poslovima, može pomoći da budu naglašeniji i razviju svoje kognitivne sposobnosti da shvate da ljudi imaju različite misli, iskustva i potrebe, napominje Vilijams.

Bolja radna etika

Domaći poslovi takođe mogu pomoći da se usađuje bolja radna etika i da se podstakne „predmet razmišljanja“, objašnjava Vilijams. „Očigledno, bolja radna etika će se prevesti u uspeh u školi i karijeri“, kaže pedijatar.

Važno je podsticati kućne poslove u formatu timskog rada gde takođe cenite svoje dete kada završi posao. uverite se da niste grubi ili grubi jer su studije otkrile da su oštra kućna okruženja povezana sa negativnim akademskim putanjama i orijentacijama ponašanja kao što su agresija, hiperaktivnost, impulsivnost. Ništa od toga nije povezano sa srećom ili uspehom.

Jačajte porodične veze​

Kućni poslovi mogu pomoći u jačanju porodičnih veza. „Kada postoji osećaj ‘svi smo u ovome zajedno’ kao porodica, postoji neka prava magija u tome“, kaže Vilijams, dodajući: „To je nešto što roditelji mogu da urade besplatno, što će imati očigledne dugoročne koristi za njihovo dete.”

​Domaći koje možete raditi zajedno​

Neki primeri ovih svakodnevnih poslova koje možete da radite sa svojim detetom uključuju metenje i brisanje poda, pripremu obroka, pranje sudova, zalivanje biljaka, hranjenje kućnih ljubimaca i čišćenje dnevnog smeća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditeljivaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar