Poslušajte pesmu za koju naučnici tvrde da odmah smanjuje stres (video)

Osim što nam popravlja raspoloženje, muzika i te kako utiče na naše zdravlje. Mnogi lekari, ali i terapeuti, prepoznali su njen pozitivan efekat, pa je tako već neko vreme koriste kao jedan od oblika lečenja kod raznih bolesti, poput depresije, PTSP-a, Alchajmerove bolesti, ali i kod poremećaja spavanja.

U istraživanju Mindlab Internationala, dr. Dejvid Luis-Hodgson otkrio je pesmu koja je neverovatno opuštajuće uticala na ispitanike.

U pitanju je pesma “Weightless“ benda Marconi Union. Naime, slušanje ove pesme rezultiralo je najvećom opuštenosti od bilo koje druge koja je do tada bila testirana, a ishod je bilo neverovatno 65-postotno smanjenje ukupne anksioznosti učesnika.

Reč je o pesmi na kojoj je radila grupa Marconi Union u saradnji s muzičkim terapeutima. Pažljivo raspoređeni elementi poput ritma i basa pomažu da se uspore otkucaji srca, smanji krvni pritisak i snizi nivo hormon stresa kortizol.

Pesma je ispunjena sanjivim, blagim i umirujućim melodijama, a instrumenti koji se čuju su klavir i gitara u kombinaciji s laganim zvukom elektronike kroz zvučne zapise iz prirode. Ričard Talbot, jedan od izvođača pesme i član grupe Marconi Union, izjavio je da je za njega rad na ovom muzičkom projektu bilo fascinantno iskustvo jer je naučio kako i zašto određeni zvukovi utiču na raspoloženje ljudi. “Weightless“ traje osam minuta i dosad je na jutjubu preslušana više od 54 miliona puta.

Osim ove, još neke numere imale su veoma opuštajući efekat na ispitanike.

Rue du Soleil (Café Del Mar) – „We Can Fly“

Mozart – „Canzonetta Sull’aria“

Adele – „Someone Like You“

All Saints – „Pure Shores“

Coldplay – „Strawberry Swing“

Barcelona – „Please Don’t Go“

DJ Shah – „Mellomaniac (Chill Out Mix)“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muzikaopuštanjeterapija
Komentari (0)
Dodaj komentar