Postoji važan razlog zašto kartone od jaja treba odmah baciti

Premda jaja konzumiramo gotovo svakodnevno, neretko se desi da nismo ni svesni grešaka koje pravimo kod njihovog čuvanja i pripreme. Na primer, najčešće ih razbijamo o ivice posuda ili tiganja, ali stručnjaci smatraju da to može dovesti do kontaminacije hrane ako su jaja pokvarena.

Najbolji način za razbijanje ljuske je na ravnoj površini, poput radne ploče, što će omogućiti da membrana ostane netaknuta. Manji fragmenti ljuske tako će se zalepiti, dok ćete ostatak jaja moći da izlijete u predviđenu posudu.

Nakon što razbiju jaja, mnogi ljusku vratite u karton u kojem su se jaja prethodno čuvala. Međutim, ni to nije dobra ideja. Prema izveštaju američkog Centra za bezbednost hrane, odlaganje praznih ljuski pored svežih jaja uveliko povećava rizik od prenošenja bakterija rukama ili vazduhom.

Kao i u slučaju razbijanja jaja o ivice posuda, želimo da izbegnemo moguću kontaminaciju svežih namirnica, kao i ostale hrane. Naime, mnogi slučajevi trovanja hranom rezultat su upravo nepažnje i unakrsne kontaminacije u kuhinji.

Iako se zalažemo za višestruko korištenje stvari u kućanstvu, skladištenje hrane u plastičnim kutijama od sladoleda kao i čuvanje jaja u stare kutije treba izbegavati – u oba slučaja može doći do kontaminacije svežih proizvoda.

Budući da je kutije od jaja vrlo teško očistiti, kada se pakovanje isprazni jednostavno ga reciklirajte, a ljuske od jaja bacite direktno u smeće ili kantu za kompostiranje, a možete ih i iskoristiti za mnoge stvari u kući. Neke njihove koristi zaista bi mogle da vas iznenade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajakarton
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragan

    Nikako ne bacati. Mnogo su dobri za potpalu