Poštujte sebe i recite – NE: Umete li da podvučete granice?

Da li umete da kažete ne? Da li ste previše popustljivi prema drugima, a prestrogi prema sebi? Da li uvek stavljate potrebe drugih, ispred svojih?

Jedni kažu: „Da, to sam ja“, dok drugi tvrde, „A ne, nisam više takva, dosta sam ja druge stavljala na prvo mesto.“

Ne možete očekivati da će ljudi biti dobri prema vama samo zato što ste vi dobra osoba.

Stvorite jasne granice u svojim vezama i međuljudskim odnosima. Tako ćete na najbolji način zadovoljiti svoje potrebe i sprečite da vas drugi iskorišćavaju. Postavite jasne granice koliko ste spremni da se posvetite drugima. Lepo je pomagati i biti prijatelj, ali samo ako vas to ne čini nervoznim i ne crpi vam svu energiju. Cenite svoje vreme.

Promenite posao. Radite posao koji vas ne čini srećnim, ne obezbeđuje vam sigurne prihode ili radite sa toksičnim ljudima? Ne plašite se promena ako će vas one učiniti srećnijim. Nemate šta da izgubite,osim posla sa kojim ionako niste zadovoljni.

Ne idealizujte svog partnera. Onaj koga želite ne znači da vas zaslužuje. Budite strpljivi, ali ne čekajte dugo. Nadajte se, ali ne nosite ružičaste naočare. Kada se osećate zapostavljeno u vezi, odlazite, jer nemate više razloga da ostanete. Morate poštovati sebe. Ne budite jedina osoba koja se bori za opstanak veze. Postoje neke granice koje ne treba preći i koje žene ne tolerišu u vezi.

Niste ničiji otirač ispred vrata. Zahtevajte istu pažnju i poštovanje koje i vi pružate. Samo tako je fer. Naučite da je i NE odgovor.

Gde je vaš prag tolerancije u odnosu sa ljudima?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bračni odnosigraniceočuvati prijateljstvopozitivna psihologijastres
Komentari (0)
Dodaj komentar