Povećanje grudi više nije najpopularnija estetska operacija, ovaj zahvat je traženiji

Liposukcija je pretekla povećanje grudi kao najpopularniji oblik estetske hirurgije na svetu, zbog sve veće zabrinutosti oko povezanosti implantata s rakom, pokazuje nedavno objavljeni izveštaj Međunarodnog udruženja estetske plastične hirurgije (ISAPS).

Isisavanje masnoća, kao metoda oblikovanja tela, činila je 14.8 posto estetskih operacija u svetu, dok je ekvivalentna brojka za povećanje grudi pala na nešto više od 13 posto. Samo 2021. obavljeno je preko 30 milion hirurških i nehirurških zahvata, što je skok od 19.3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Botoks sve traženiji

Ukupan broj hirurških zahvata skočio je za više od 33 posto između 2017. i 2021. godine, dok su se nehirurški zahvati (od kojih je najpopularniji botoks) povećali za više od 54 posto u istom periodu.

Promenu na vrhu iz ISAPS-a pripisuju porastu zanimanja za postupke oblikovanja tela uopšteno, kao i rastućoj zabrinutosti zbog mogućeg uticaja implantata za grudi na zdravlje. Izveštaj ne navodi vrste liposukcije posebno, a nije poznato ni jesu li u brojku uključene liposukcije koje su izvedene u sklopu mommy makeovera i brazilskog podizanja zadnjice.

Žene masovno uklanjaju implantate u grudima

Autor izvještaja dr. Đanluka Kampiljo, koji radi kao plastični hirurg u Italiji, istakao je nagli skok u broju pacijenata koji žele da uklone implantate u grudima, što je postupak koji je porastao za skoro 50 posto širom sveta u poslednje četiri godine.

Među najpopularnijim zahvatima su i operacija nosa i trbušnjaka. Operacija očnih kapaka bila je treća najčešća procedura u svetu i najpopularnija među muškarcima. U izveštaju je otkriveno i da je podizanje butina najbrže rastući oblik estetske hirurgije na svetu. Takođe su naglasili i povećanje u upotrebi hijaluronske kiseline, koja se obično ubrizgava kao filer za lice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

estetske operacijeliposukcija
Komentari (0)
Dodaj komentar