Preživeti među „ajkulama“

Sve je češće uverenje da je na poslu neophodno biti "ajkula", nemilosrdno gaziti preko svih kako biste što je pre moguće dospeli do željene pozicije – a onda nastavili sve do vrha. Ukoliko sami ne verujete u takvo ponašanje, a na radnom mestu imate puno takvih kolega, može da bude problematično opstati.
Kao jedno, mnogi su danas vaspitavani da smatraju da ako ambiciozna osoba do tridesete ili trideset-i-neke ne dospe na sam vrh, ništa nije uradila. Kao drugo, paralelno s tim razvija se verovanje da je u trci do vrha sve dozvoljeno i da je potpuno nebitno koga usput povredite, sve dok i dalje napredujete. A vi, recimo, ne verujete u to, smatrate da, mada svakako da ne treba biti ničija žrtva niti treba dopuštati da vas bilo ko gazi i/ili izrabljuje, ipak nije neophodno "ići preko leševa" (a čak i da se u nekom trenutku pokaže da biste morali da "pređete preko leša" ako želite neku poziciju, radije biste odustali nego da to uradite, ili ne biste odustali nego biste sačekali, ili probali da do cilja stignete drugim putem). Kako biti fin (kao što verujete da treba da budete), a ipak opstati među "ajkulama"?
Jedno od najmoćnijih sredstava učenja okoline kako želite da se ponašaju i kako da vas tretiraju jeste sopstveni primer. Šta to znači? Znači da se ne treba ponašati kao "ajkula" čak ni ako ste okružene njima. Umesto toga, kad vidite da koleginica zaostaje s poslom, ponudite joj pomoć. Ako je nekoj koleginici potrebno da u poslednjem trenutku zamenite smene, pristanite. I tako redom – kad god je moguće, budite fine prema drugima, činite im usluge. Da ne bude zabune: ne mislimo da treba da izigravate ma čijeg potrčka niti da puštate da vas izrabljuju. Samo, kad možete da pomognete a da vas to ne preoptereti, učinite to.
Efekat ovakvog ponašanja može da bude iznenađujući – taj da odjednom dobijete izvestan broj kolega koji su veoma na vašoj strani. Jer, lep gest popravlja opštu atmosferu, i neće dugo biti neprimećeno da je s vama prijatno i lepo sarađivati, mnogo prijatnije nego s ambicioznim "ajkulama". Mnogo je onih koji su umorni od neprijateljskog okruženja, umorni od konstantne trke i previše takmičarske atmosfere, i makar i sporije napredovali sarađujući s vama nego s "ajkulom", ipak će pre odabrati vas jer im je s vama lepše. Vremenom će se to odraziti povoljno i na vašu karijeru i na karijere onih koji sarađuju s vama, jer ljudi bolje rade kad se dobro osećaju, a u međuvremenu ćete svi mnogo više uživati nego da ste se "hvatali za guše".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajkuleposaositne ribezene
Komentari (0)
Dodaj komentar