Pričate sami sa sobom? Niste jedini, ali evo šta to znači

Psiholozi su sproveli studiju, u kojoj objašnjavaju kako razgovori sa sobom, ustvari, mogu da budu korisni. Naime, i najpametniji ljudi na planeti su redovno pričali sami sa sobom.

Kada i ako razgovarate sami sa sobom, tada pokazujete samopouzdanje i svest o tome da možete da računate na sebe.

Šta se dešava kada vodimo ove razgovore saznajte u nastavku,

Tokom jednog eksperimenta, psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i naveli im šta treba da kupe. U prvom delu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom delu ponavljali naglas šta treba da kupe. Grupa ispitanika koja je naglas ponavljala, zapamtila je više proizvoda.

Stručnjaci ističu da je ova metoda funkcionalna samo u slučaju predmeta koji su nam poznati od ranije. Ukoliko se ponavalja nešto što ne može da se vizualizuje, može doći do zabune.

Ukoliko razgovarate naglas sami sa sobom, pomažete u organizovanju zbrkanih misli. Naglas izgovoreni problemi i diskusija o njima, u velikoj meri mogu smiriti živce. Na taj način, smatraju psiholozi, lakše se razjašnjavaju problematične situacije u životu.

Lista ciljeva, kao i njihovo ostvarenje mogu predstavljati težak izazov. Ukoliko ih tiho ponavljate, učinićete proces ka ostvarenju lakšim, a problemi koji vam se ukažu na putu, neće vas zateći. Psiholozi ističu da se ponavljanjem na glas, bolje koncentrišemo na cilj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

covekeksperimentinteligencijaorganizovanostpsihologijarazgovor
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    Bar znam da sam se sit ispricao sa pametnim sagovornikom.

  • Anonimni

    Baš dobro

  • Anonimni

    To radim svakodnevno ne iz znanja vec slucajno, osecam se bolje i sigurno je. Hvala Vam na ovom tekstu jer ponekad po mislim da nisam normalna. ♥️

  • Anonimni

    Ova navika deluje veoma iscrpljujuće na ljude koji se nalaze u okruženju onoga koji priča sam sa sobom. Ne mogu vam objasniti koji je to napor slušati tuđe misli dok pokušavate da obavite svoje obaveze ili nešto da pročitate. Mozak da prokuva!

  • Dr

    Kod mene se cesto desava da neki problem pricam naglas sama sa sobom , a i sama zivim i onda mi lakse posle ispricanog problema , a i dobru stvar komentarisem mozda neko misli ova luda , ali ovo je korisnoooo probajte ne boli haaa

  • Milija Petković

    To je prosto jednostavno ukoliko priča na glas i ponavlja tu dođe kao podsetnik nebitno šta je u pitanju kupovina ili rad neki ako je osoba videla neki crteži i onda zapamtila da sliku slikovito kao Nikola Tesla koja ima tu moć i nije prenosio na papir tako i čovek video crtež zapamtio ga slikovito i onda brine prenosi nadel i to mu dođe kao podsetnik znači ne može to nada načini svako to je neko moje mišljenje kao što ne može svako slikovito i da čita možda vežbali neko ne može ni dugačka a šta reći a ne donijeti to mnogo i diskutabilno po mom nekom ih psiha je čovek ja što mi srbi kažemo čudo što se kaže najbrže na svetu je čovek ja nisam razumem o nekim stvarima da ne dužim više je li poslaću ne vidim. Dužno poštovanje želim vam puno sreće i uspeha i napretka u daljem radu što se tiče psihijatrija koja i dan danas nije naučno dokazano još se ispituje i analizira i tako dalje i tako dalje šesto čulo je čudo što mi kažemo velika moć…… MIlija Petković 🇷🇸 Srbija