Produženi vikend

Vikendi mogu da budu pravo uživanje samo ako znamo kako treba da uživamo u njima i kako da napunimo baterije. Inače mogu da podsećaju na loš seks: kratko traju, a nikako da se završe. Nakon naporne radne nedelje svima nam se dešava da nas vikendi uhvate nespremne – često nismo stvoreni za velika dela. Umesto da se kao tokom radne nedelje borimo s budilnikom, raduje nas činjenica da vikendom možemo duže da spavamo. Međutim, ta radost kratko traje, jer ta dva dana ipak treba nekako popuniti, i to nekim konstruktivnim, kreativnim sadržajem.
Onda se nađemo u čudu. Zar nismo od ponedeljka do petka čekali da dođe vikend? Nismo li "brojali sitno" do isteka radnog vremena? Zar subota i nedelja nisu neka sasvim druga priča? Naravno da jesu. Zato se treba intenzivno radovati vremenu za sve ono što odlažemo u toku radne nedelje. Nisu u pitanju neke preterano važne obaveze, ili uglavnom nisu, ali jesu u pitanju mali rituali koji nam pomažu da obnovimo potrošenu energiju. Ponekad nam bude sasvim dovoljno to da čitav dan provedemo u pidžami, da slušamo omiljene albume i prelistamo dnevne novine. Nikakva televizija, nikakvi filmovi, nikakva teška literatura. Natenane spremamo hranu (ništa komplikovano), čak nas ne zanima ni vikend spremanje stana koje može da bude svojevrstan zen užitak. Nedeljom može da padne neka šetnja tokom koje razmišljamo o tome kako nam je vikend najvažniji deo nedelje, jer tada stoprocentno sami sebi diktiramo ritam.
To je diktat koji najlakše podnosimo i u kom najviše uživamo jer nas podstiče da još više uživamo u svom slobodnom vremenu. Pored toga, podseća nas i na to koliko je dobro vratiti se ličnim prioritetima i baviti se njima. Na kraju svakog vikenda nema onoga koji ponedeljkom ujutro ide na posao a da pri tom ne razmišlja o tome kako bi bilo divno kada bi vikend trajao barem tri dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odmorproduzeni vikendrelaksacijaziveti zivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nada D

    Lep tekst, ali obuhvata samo ciljnu grupu mladih koji rade i još nisu zasnovali porodicu… Pokušajte da primenite bar neki od saveta za opuštanje kad vas dete subotom rano ujutru probudi i krene da vas vuče iz kreveta, jer se njemu više ne spava… 🙂