Protiv neuspeha

Pre nego što probate da se okanete negativnih misli, razmislite čemu vas one mogu naučiti. Negativne emocije mogu nam pomoći da tačno identifikujemo probleme s kojima se moramo poneti. Dakle, nije nemoguće iskoristiti negativno razmišljanje o sebi, o svetu i drugima, i to ga iskoristiti za sopstveno dobro. Loši ste na poslu? Nemate nikakve dobre ideje? Samo je pitanje vremena kada će vas otpustiti? Osećaj neuspešnosti ponekad preplavi svakog od nas. Prevaziđite ga, nema druge. Možda zaista i jeste loši – u nekim aspektima. Ponekad su naše misli istinite, ali ne treba to prihvatiti pre nego što se kritički sagledaju svi dokazi.
Neki ljudi su sjajni na sastancima, drugi blistaju onda kada mogu da rade sami. Ustanovite kakvo okruženje vama više odgovara. I dalje se mučite? Možda vi i vaš posao jednostavno niste jedno za drugo. Nađite drugi – i to brzo. Nema potrebe da se zadržavate u poslovnom ćorsokaku i da se prepuštate opštem pesimizmu. Nikada nemojte potiskivati misli o najlošijem mogućem spletu okolnosti, ali probajte da se usredsredite na određene stvari nad kojima možete da imate kontrolu. Tako ćete sprečiti da se stvar otme kontroli i nećete izgubiti samopoštovanje, što je, složićete se, veoma važna stavka. Kada jednom počnete da generalizujete svoje probleme, teško je stati.
Ako se osetite opterećeni, usredsredite se na ono što vam je upravo tog časa prošlo kroz glavu. Potom razbijte "vrzino kolo" tako što ćete problem raščlaniti na savladive delove. Ako situaciju sagledavate na taj analizirajući način, nećete se tako lako obeshrabriti sledećeg puta. Nije lako usredsrediti se na borbu protiv samog sebe, ali uz malo vežbe sve može da se izvede. Najgori su pogrešni koraci koji se neprestano ponavljaju kao na nekakvoj beskrajnoj sadističkoj traci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borbamuškaracneuspehzivot
Komentari (0)
Dodaj komentar