Rang lista najboljih država za život penzionera: Srbija nije ni na spisku

Global Retirement Index kreirao je listu država sveta koje su najbolje za život građana nakon što odu u penziju. U svakoj državi analizirali su visinu penzije, zdravstvenu negu, okolinu i uslove života penzionera pa su na osnovu tih podataka napravili listu od 40 zemalja.

Srbija se nije našla na tom spisku.

Ispada da penzioneri najlepše žive u Norveškoj koja je zauzela prvo mesto. Slede redom Švajcarska, Island i Irska dok su se na petom i šestom mestu našle Australija i Novi Zeland, dok je Nemačka na 11. mestu.

Od naših nama bliskih zemalja, na listi je visoko kotirana Slovenija koja je zauzela 21. mesto, a Mađarska je 32. ispred Japana, Francuske i Italije. Na 40. mesto smestila se Grčka.

Prosečna penzija u Norveškoj iznosi skoro 1800 evra, a u Srbiji je ona 315 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzijapenzioneri
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Masa se vraca u Srbiju zato sto sa Tim penzijama bolje zive tu nego u svojim zemljama.Ni na zapadu nije lako penzionerima sa malim primanjima. Rezije su visoke,osiguranja,o stomatoloskim uslugama da se I ne prica. Nigde ne cvetaju ruze,a trava je uvek zelenija na drugoj strani.U svakoj zemlji imate imucne pensioners pa I u Srbiji,ipak je vise oni koji vode racuna o svakom centu ili dinaru.

  • Anonimni

    @vera ko jede roštilj?Penzioner sa penzijom ispod 20 000 rsd. Penzioneri su gladni, ojađeni, pokradeni.Nemaju za osnovne potrebe. Na pregled čekaju mesecima, a za neke i godinama.Recimo operaciju kuka, kolena i katarakte.Mnogi mogu samo da sanjaju odlazak u privatnu kliniku.

  • Vera

    Anonimni, priznajem, a priznaj i ti: samo su im lepse zgrade i parkovi. Lepi al bez duse! Kad je tako lepo biti tamo penzioner, sto se nasi gastosi vracaju kuci kad odu tamo u penziju? Znas zasto – nije ovde samo jeftino, ovde je i lepo! Sviras ti okarinu!

  • Anonimni

    Vero ne sviraj OKARINU

  • Vera

    Ne moze se gledati i porediti samo novac, nego sta se za taj novac i dobija! U Srbiji za male pare jedes rostilj, sarme, pecenje i burek do mile volje, pijes pivo i rakiju, putujes, slavis po kucama i kafanama Ivkove slave – sve 3 po 3 dana, a Novu godinu 15 dana, pesme i igara na svakom koraku, ispijas kafe po ceo dan, one “ meraklijske“ – us ratluk i cigaretu, a tamo se i ne druze, imamo i kuce i vikendice tj. manje podstanara nego te “ razvijenije“ zemlje, do lekara specijaliste mozes da dodjes s neuporedivo manje problema nego oni, takodje i do stomatologa sto je tamo misaona imenica – dolaze kod nas da prave zube, ajde bre, da ne pricamo dalje… Masovno se doseljavaju kod nas sa svih meridijana! Ne ser’te vise!