Rešite li test sa Harvarda iz 1869. godine, NATPROSEČNO ste inteligentni

Univerzitet Harvard je godinama u svetu, uz Kembridž i Oksford, poznat kao jedan od najprestižnijih i najkvalitetnijih po pitanju obrazovanja. Neki od najvećih umova današnjice su bili upravo studenti Harvarda.

Na Harvardu vas čeka i poseban i veoma pažljivo rađen test, koji zahteva inteligenciju i logiku. Sudeći po jednom Jutjub kanalu, davne 1869. godine na ovom prijemnom ispitu našao se ovaj zadatak iz algebre:

„Muškarac je kupio sat, lanac i privezak za 216 dolara. Sat i privezak koštaju zajedno tri puta više od lanca, a lanac i privezak koštaju kao polovina sata. Koliko šta košta?”

Tačan odgovor je 144, a ovako su došli do rešenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Harvardtest inteligencije
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zdatak nine težak, pogotovo ako neko želi da postane profesionalni lopov, za njih su jednačine sa tri nepoznate mačiji kašalj. Moja generacija (1966.) je takve zadatke rešavala u gimnaziji…

  • Cile

    Ovo je prosto. Jednacina sa tri nepoznate. Svako ko zna matematiku ce da je resi. Sat 144 privezak 18 i lanac 54. Pozdrav

  • Rafe

    Oni su otimači „izgubljenog“ blaga.! Sve otimaju i pljačkaju po svetu pa me ne bi čudilo da su i ovaj zadatak ukrali…..

  • bambi

    Svi pomenuti Univerziteti su prosecni po znaju i vrhunsko profitabilni sistemi koji prevarom i vestackim brndom od bogatasa uzimaju pare. Primera radi, ako su amerikanci toliko napredni u znaju, zasto im je broj jedan sahista u svetu Fabiano Caruana iz Italije sa uzetim drzavljanstvom, zasto im je broj dva u sahu Hikaru Nakamura, japanac sa uzetim drzavljastvom, zasto su im atleticari afroamerikancei. U kojoj sveri oni imaju proizvod znanja na Univerzitetima? Kako od preko 360 milona amerikanaca i tolikih naprednih skola, nema ama bas ni jednog intelektualca nego moraju novcem da kupuju ljude iz Azije i Evrope. E zali Boze, koja je to prevara sa anglosaksonskim Univerzitetskim biznisom. Koje su oni merilo? To je bre belosvetska sramota.