Saudijski kralj: Asad doprineo jačanju Islamske države

Saudijski kralj Salman optužio je predsednika Sirije Bašara Asada da je pomogao jačanju Islamske države i pozvao na politički dogovor sa umerenim snagama u cilju okončanja rata u toj zemlji.

Rešenje bi bilo da se formira „tranziciona vlada sastavljena od umerenih opozicionih snaga, koja će obezbediti jedinstvo Sirijaca i odlazak stranih snaga i terorističkih organizacija“, rekao je kralj u godišnjem obraćanju Savetu Šura, prenela je agencija AFP.

Te organizacije „ne bi naišle na plodno tle u Siriji da nije bilo politike sirijskog režima, koji je ubio stotine hiljada ljudi i raselio milione“, naveo je saudijski kralj.

U Siriji je od početka konflikta u martu 2011. poginulo više od 250.000 ljudi.

Saudijska Arabija, ključni saveznik sirijskih opozicionih grupa, insistira na silasku Asada sa vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bašar AsadSaudijska Arabijasirija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lister

    Saudijska Arabija je poltron i protektorat Amera. Moraju da pričaju šta im oni kažu. Čujte, Asad je legatimno izabran na vlast isto kao Sadam, Gadafi, Viktor Januković, Slobodan Milošević itd. Smijenjeni su jer je Amerika organizovala preko CIA pobune i haos u tim državama. Problem je u tome što Rusija ima prijateljski odnos sa Asadom. A ko je prijatelj sa Rusima, to smeta Americi. Nismo deca da ne razumijemo strategiju i ove haose izazvane od Jenkija. Ali sada neće moći, jer ovaj haos traje već 5 godina. Rusija je tu da reši stvar i bit će kako PUTIN želi. Asad ostaje i završeno. Arapsko proleće, kako su ga nazvali Jenki, donijelo je strahote, ubijanja, teror, ruševine, izbjeglice. Za to nisu krivi Rusi, već zna se KO, i ne može čovek sam sebe da laže kad se zna ko je sve to izazvao! Providno, podmuklo i ništa dobro učinjeno za taj arapski svijet, glup isto kao SRBI; nikad da se slože!