Sigurno niste znali koliko vam aluminijumska folija može olakšati život (video)

Aluminijumska folija nešto je što svi imamo kod kuće, ali osim za pakovanje namirnica ili sendviča ili prekrivanje pečenja u rerni, retko je koristimo u druge svrhe.

Međutim, postoji nekoliko sjajnih ideja kako koristiti foliju koje će vam umnogome olakšati život.

1. Lakše peglanje

https://youtu.be/zkb0KylB5g4

Svoju odeću možete mnogo bolje ispeglati ovim jednostavnim trikom: stavite veći komad aluminijumske folije na dasku za peglanje, a ispod komada odeće koji peglate. Folija će reflektovati toplotu nazad kroz odeću tako da praktičnp peglate s obe strane istovremeno.

2. Problem sa statičkim elektricitetom

Ako koristite mašinu za sušenje veša, umesto maramica možete koristiti aluminijumsku foliju. Od većeg komada folije napravite lopticu i stavite je zajedno sa mokrim stvarima u sušilicu kako biste sprečili statički elektricitet.

3. Vrt bez buba

Za ekološki prihvatljiviji način održavanja vašeg vrta od štetočina (i vaših biljaka bez upotrebe hemikalija) isecite trakice folije i pomešajte ih sa malčem. Osim što će držati bube i štetočine dalje od vaših biljaka, trakice folije pospešuju rast zbog refleksije svetlosti.

4. Oštrenje makaza

https://youtu.be/P5Vxls2b0Ks

Tupe makaze možete naoštriti jednostavno sečenjem aluminijske folije. Veći komad folije presavijte nekoliko puta i počnite da sečete. Što je više slojeva, to ćete bolje naoštriti makaze. Secite trakice folije nekoliko minuta, a zatim testirajte oštrice. Ako ste zadovoljni oštrinom, makaze prebrišite kuhinjskom krpom nakvašenom toplom vodom kako bi odstranili ostatke aluminijuma.

5. Ribanje repsija i staklenih posuda

Ovo je neka vrsta “uradi sam” žici za ribanje. Napravite labavu lopticu od folije i koristite je za ribanje zagorenih ostataka hrane sa tepsija, posuda za pečenje i staklenih posuda. Vodite računa o tome da ne primenjujete ovu metodu na posuđu koje nije pogodno za ribanje žicom.

6. Zaštita stvari prilikom krečenja

Krečenje stana je prava gnjavaža, a još više nervira čišćenje mesta na kojima je kapala boja. Tu ponovo stvar spašava aluminijumska folija. Obmotajte je oko kvaka, slavina, ručica elemenata i sličnih mesta kako bi sprečili nepotrebno ribanje.

7. Čišćenje srebrnih predmeta

https://youtu.be/zkx7HwSVhP8

Plitku, ali široku posudu obložite aluminiumskom folijom na koju ćete postaviti srebrne predmete koje želite da očistite. Sve prelijte kipućom vodom i dodajte sodu bikarbonu. Pustite da malo odstoji i osušite krpom. Budite pažljivi – ako vam se sviđa šarm patine, ovim trikom taj efekt će nestati pa razmislite koje predmete zaista želite očistiti.

8. Sprečite ogrebotine pri pomeranju nameštaja

https://youtu.be/G32JLZ30Q4I

Prilikom usisavanja i čišćenja podova, ponekad morate da pomerite veće komade nameštaja kako bi dohvatili sve skrivene uglove. Kako biste izbegli oštećenje poda, postavite presavijeni komad folije ispod nogica kauča ili fotelje i lakše ćete ih pomeriti bez stvaranja ružnih ogrebotina na podu.

9. Rešite se rđe

Zarđale metalne površine lako ćete očistiti uz pomoć aluminijumske folije i vode. Uzmite komad folije, nakvasite ga, počnite da ribate i gledajte čaroliju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aluminijumska folijatrikovi
Komentari (0)
Dodaj komentar