Spaseni posle nekoliko meseci na moru

Više od 370 migranata, Rohingja i Bangladešana, koji su mesecima plutali na moru, spaseni su i dovedeni u Indoneziju, rekli su zvaničnici.

Oni su deo talasa migranata, pripadnika dva naroda koji masovno stižu do obala Indonezije.

„Bili su dehidrirani, slabi i izgladneli“, rekao je Kairul Nove, šef Afencije za potragu i spasavanje u gradu Langsa, u istočnoj indonežanskoj pokrajini Aće.

Na jednom od prekrcanih brodova, bila su 102 čoveka, a među njima 31 dete. Još 272 migranta su dovezena rano jutros u osam indonežanskih ribarskih brodova.

Jedan od migranata, Udajdul Hake (30), rekao je da se motor na njihovom brodu pokvario, da je kapetan pobegao i da su četiri meseca plutali na moru dok ih indonežanski ribari nisu našli.

„Hteli smo u Maleziju, ali nam nisu dozvolili“, rekao je Hake.

Ministar spoljnih poslova Indonezije, Retno Marsudi rekao je sinoć da je njegova zemlja „učinila više nego što je trebalo“ da pomogne stotinama Rohingji i Bangladešana, koje su krijumčari ljudi ostavili na moru.

Marsudi danas ima hitan sastanak sa šefovima diplomatija Malezija i Tajlanda da bi se našlo rešenje za problem migranata. Očekuje se i prisustvo predstavnika UN.

Po Marsudijevim rečima, do Indonezije je prošle sedmice došlo 1.346 migranata – Rohingja i Bangladešana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

indonezijamigranti
Komentari (0)
Dodaj komentar