Spavanje u ovom položaju najbrže stvara bore na licu, izbegavajte ga – savetuju lekari

Bore kojih se uvek plašite – su neizbežne. Zapravo toliki je strah od istih da su se širom sveta pojavila milionska tržišta koja tvrde da se mogu boriti s njima.

Od losiona i napitaka do krema za učvršćivanje lica, tela i botoksa, mnogi izdvajaju velik novac samo da bi zagladili bore. No sve te stvari znaju biti skupe i ne može ih priuštiti svako.

Bore možete sprečiti promenom nekoliko jednostavnih svakodnevnih navika i manjih ovisnosti.

Postoji tako i određeni položaj spavanja zbog kojeg se brže pojavljuju, kaže nauka.

Dakle, ako ih želite da izbegnete, zaustavljanje određenih navika može usporiti proces starenja i bora.

Ove 4 stvari, između ostalog, trebali prestati da radite kako biste sprečili pojavu bora:

1. Spavanje na boku
Spavanje na boku je ugodno. Ali, može uzrokovati velike bore na telu. Dok spavate na boku, koža stvara sitne nabore, što s vremenom može dovesti do ranijih bora. Prema istraživanju UK Sleep Assessment and Advisory Service, 41 odsto od 1000 aktera reklo je da spava na boku.

Mnogi su stručnjaci otkrili da spavanje na boku zapravo može proizvesti više znakova starenja, naročito bora od spavanja. Ove se bore često pojavljuju paralelno duž slepoočnica, oko očiju, bočnog područja obraza i oko usta.

– Pojedinci koji godinama spavaju na istoj strani često imaju primetno više ‘bora od spavanja’, na strani na kojoj spavaju – kaže dermatolog Kachiu Lee. Dakle, spavanje na leđima najbolji je izbor za održavanje glatke kože i sprečavanje daljnjeg oštećenja tokom noći.

2. Gledanje u telefon
Skrolanje po telefonu može doista ubrzati starenje. Očigledno, gledanje u ekran duže vreme uzrokuje naprezanje očiju, što tera na žmirkanje i, na kraju, dovodi do prilično dubokih bora oko očiju. A prema stručnjakinji za njegu kože Elizabeth Rimmer, gledanje u telefon čini da se koža opušta mnogo brže nego inače. Istraživači su također otkrili da plavo svetlo koje emituje telefon, takođe može dovesti do preranog starenja.

3. Ispijanje na slamku
Ima smisla kad razmislite o tome – zamislite dugogodišnje pušače koji dobiju čitavu gomilu bora oko usta kad ostare. Pokret nabiranja koji radite kada pijete na slamku vrlo je sličan pokretu pušenja, što ostavlja one koji piju na slamku s vrlo sličnim naborima.

– Da, stalno pijenje na slamčicu uzrokuje da skupljate usne i mogu stvoriti bore od ponavljajućih pokreta mišića. Slično kao što mrštenje uzrokuje bore na gornjem delu lica – kaže dermatološkinja Rebecca Baxt.

I dermatologinja Heather Woolery-Llyod se slaže, dodajući kako svaki pokret koji se ponavlja može povećati rizik od bora. Ali, ona objašnjava da se pijenje na slamku ne sme upoređivati s pušenjem.

– Na primjer, pušenje verovatno uzrokuje bore iz dva razloga. Jedan je šteta od slobodnih radikala uzrokovana pušenjem, a drugi je ponavljajući pokret napučivanja usana kako bi udahnuo. Teški pušači to verojatno čine pet minuta, 20 ili više puta po dan. Ako taj primer primenimo na korištenće slamke, to bi bilo da pomoću slamke pijete najmanje 20 pića dnevno, što većina ne bi mogla učiniti. Osim toga, korištenje slamke ne uzrokuje štetu kože izazvanu slobodnim radikalima. Dakle, čak i kad bi neko stisnuo usne kako bi koristio slamku 100 minuta dnevno, kao što pušač radi kad puši cigarete, ne bi imao iste učinke kao pušač – objašnjava.

Baxt se slaže s navedenim objašnjenjem, pojasnivši kako ne misli da bi korištenje slamke jednom nedeljno ili manje bilo problematično, ali oni koji su skloni borama na usnama i ustima, trebali bi u potpunosti izbegavati i slamke.

4. Korišćenje tople vode
Ako se možete odreći tople vode pod tušem, i možete hrabro izdržati pod mlakom vodom, možda ćete moći još malo zadržati dobar izgled.

Ako vam bore stvarno smetaju i ne možete u budućnosti priuštiti botoks, počnite raditi na promeni ovih loših navika. Međutim, ako želite živeti svoj život, udobno spavati, i s vremena na vreme uživati u lepoti vrelog tuša, možda je vreme da prihvatite te male nabore, donosi YourTango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bore nalicustarenje
Komentari (0)
Dodaj komentar