Sreća i uspeh na poslu, moguće je: Direktor firme u Finskoj otkrio filozofiju života

U Finskoj, gde sreća na poslu nije samo cilj, već i način života, tri osnovna principa čine osnovu radne kulture i zadovoljstva na poslu. Direktor jedne kompanije iz te zemlje otkriva šta je to što čini radnike tako srećnim i produktivnim.

Finski mentalitet, oblikovan dugogodišnjom tradicijom i vrednostima, ističe važnost kontinuiranog učenja i razvoja. „Niko se nije rodio kao profesionalac“, kaže izvršni direktor Mika Makitalo. To podrazumeva da uvek postoji prostor za napredak i usavršavanje, te da je važno težiti unapređenju čak i kada još učimo, prenosi mondo.rs

Drugi princip ističe horizontalnu organizaciju i međusobno poverenje unutar tima. Svi znaju viziju kompanije i imaju slobodu da izraze svoje mišljenje, čak i prema direktoru. Ova kultura omogućava svakom radniku da se oseća važnim i odgovornim za doprinos kompaniji.

Konačno, treći princip, ilustrovan metaforom o baki u snegu, podstiče proaktivnost i rešavanje problema bez prevelike brige ili zadržavanja na preprekama. Ova vizija podstiče timove da se fokusiraju na rešenja i nastave napred, bez obzira na izazove.

Ovi principi nisu samo smernice za rad, već integralni deo finske kulture i mentaliteta, doprinoseći njenom statusu najzadovoljnije zemlje na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

finskasavetsefsrećazanimljivostiživot
Komentari (0)
Dodaj komentar