Šta ćemo bez njih: Ovim namirnicama će cena uskoro drastično skočiti ili ih više neće biti

U 21. veku su se pojavile brojne namirnice i proizvodi za koje naši preci koji su živeli u 19. pa čak i u 20. veku nisu čuli. Međutim, istovremeno se pretpostavlja da će neka jela ‘nestati s lica Zemlje’.

Naučnici iz Mađarske naveli su pet namirnica koje naši unuci najverovatnije neće imati priliku da probaju, a evo i zašto.

1. Jetrena pašteta: Prema naučnicima, foie gras, odnosno jetrena pašteta, mogla bi da ode u zaborav jer je preskupa za proizvodnju.

Postoji i pritisak aktivista za prava životinja jer se za ove potrebe patke nasilno tove.

2. Kafa i kakao: Globalno zagrevanje bi moglo da nas ostavi bez dve najpopularnije namirnice u svetu – kafe i čokolade. U visoravnima Kolumbije, gde se tradicionalno uzgajaju zrna kafe i kakaa, temperature su porasle u poslednjih 10 godina.

Uz toplotu, na plantažama se sve češće javljaju najezde insekata koji štete biljkama, a posledica je smanjena proizvodnja kafe i kakaa, prenosi Net.hr.

3. Med: Pčelari se žale da pčele sve češće i sve ozbiljnije oboljevaju. I ovo se događa širom sveta, svuda gde se uzgajaju pčele i proizvodi med.

Prema najradikalnijim procenama, do 2050. godine bi broj pčela mogao toliko da se smanji da će med postati poslastica koju će moći da priušte samo najbogatiji.

4. Avokado: Namirnica koju nutricionisti preporučuju kao ekstremno zdravu, mogla bi nestati ‘s lica Zemlje’ i to u ne tako dalekoj budućnosti.

Razlog? Isti kao i za većinu drugih – globalno zagrevanje.

5. Banane: Zvuči neverovatno, ali ovo voće je takođe u opasnosti da nestane s polica prodavnica i pijaca. Šta je problem? Najpopularnija sorta „Cavendish“ banana poslednjih godina je drastično smanjila prinose zbog gljivičnih infekcija drveća.

Prema naučnicima, bakterija ubija korenit „sistem palmi“, što sprečava drvo da dobije dovoljno vode i hranljivih materija i umire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrananamirniceposkupljenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aca

    Koliko znam, ako se pčelama drastično smanji broj, nećemo ostati samo bez meda, nego i mnogo čega drugog, jer su one najčešći i najznačajniji oprašivači biljaka.