Šta kaže bonton, a šta običaji: Treba li se izuvati u gostima?

Izuvanje cipela u gostima je u mnogim zemljama neizostavno pravilo i običaj. Osim higijenskih razloga, cipele se izuvaju i kako biste ukazali poštovanje domu u koji ulazite.

Naravno, svaki domaćin ima svoje pravilo po ovom pitanju, a sigurno je da ste se i vi našli u situaciji da razmišljate da li treba da se izujete ili ne.

Izuti se ili ne?

Skidanje cipela u kući domaćina nije samo stvar udobnosti, već i znak poštovanja doma u koji se ulazi. Tako na Bliskom ili Dalekom istoku gosti koji se ne izuvaju smatraju se nepristojnim. Osim toga, narodi na Dalekom istoku veruju da je veoma kulturno izuti se i pred vratima ostaviti brige i teškoće u cipelama.

S druge strane u Londonu, Berlinu, Rimu apsolutno je nezamislivo da izujete cipele i bosi šetate po nečijem stanu.

U Srbiji su, međutim, mišljenja o ovome podeljena. Izuvanje se poštuje prvenstveno zbog higijene, ali bonton onda nalaže domaćinu da obezbedi dovoljan broj papuča za goste.

U svečanim prilikama kao što su slave, rođendani ili druga veća kućna okupljanja, od zvanica se ne očekuje da se izuju.  Ali, ulaziti u nečiji dom sa jako zaprljanim cipelama je krajnja neosetljivost i nekultura.

Dilema “izuti se ili ne” najlakše se razrešava onda ako niste prvi gost na proslavi – ukoliko vidite gomilu obuće u hodniku znate šta vam je činiti. Još jedan slučaj kada ove dileme nema i kada se treba izuti jeste kišni ili zimski dan, kada se obuća nakupi blatom, a nije u redu da se voda i blato ostavljaju po nečijem stanu.

Mišljenje da se ne treba izuvati pred vratima domaćina potiče od vremena kada su se gosti primali u salonima i prostorijama koje su bile namenjene isključivo za to. Takve prostorije obično nisu bile opremljene tepisima i bile su namenjene okupljanju velikog broja gostiju, ali bliske osobe koje su primane u „intimne“ delove kuće su ipak morale da se izuvaju.

Ako se posmatra sa strane higijene, izuvanje je neophodno, bez obzira o čijoj se kući radi – tuđoj ili svojoj. Po rečima infektologa, izuvanje obuće sa medicinskog aspekta je apsolutno opravdano. Na đonovima je najveća koncentracija svih vrsta mikroorganizama, delova insekata i nečistoće. U cipelama ne bi trebalo ulaziti u spavaće sobe, a posebno ne u dečiju. Prašina sa poda je infektivna i alergena, posebno ugrožava sasvim malu decu koja još nisu prohodala i osobe koje boluju od astme. Bakterija ešerihija koli samo je jedna u nizu patogena koji se mogu preneti gaženjem u obući po stanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cipeledomacingostizuvanjeobičaj
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Gordana

    Mi da se izuvamo, a kuce i mace sve same antiseptikom brišu? Ja ne dolazim sa njive, iz štale ili iz septičke jame. Dolazim uredna, sa poštovanjem, u goste. A tuđe prljave papuče koje je boso i u čarapama nosilo stotine ljudi sigurno neću da obujem. Uzmite bris sa telefona koje vam žvaću deca, sa daljinskih, sa igračaka pa onda lupetajte gluposti! Prazilukovići misle da su Karađorđevići! Fuj

  • Tatjana

    U goste uvek idem čiste i uredne obuće. I takve goste primam. Niti teram ljude da se izuvaju niti mi pada na pamet da se izuvam. Gore je đubre mobilni telefon, dno ženske ili muške torbe ili tašne, novčanik nego uredna obuća i obrisani đonovi. Primitivcima, prostacima i onim koji se podsvesno stide svog sela i blata iz kojih su nam svi pretci došli i misle da im se to još vidi, pa su gospoda kada SE IZUJU poručujem da svoje smrdljive čarape i 1000 puta upotrebljene i neoprane „papuče za goste“ slobodno reklamiraju kao „gospodsko i higijensko“ u svojim brlozima!