Stari ruski trik za tople noge koristili su i vojnici, a greje stopala i na najvećem minusu

Postoji jednostavno rešenje u vidu starog ruskog trika koji su nekada koristili i njihovi vojnici, a koji će vam pomoći da vam bude toplo na nogama, čak i kada je napolju debeli minus. Reč je o domaćoj „izolaciji“ za cipele.

Pre svega važno je da po cičoj zimi ne nosite uske cipele ili čizme, idealno bi bilo kada bi vam čak bile i pola broja veće. Kada stopala nemaju prostor da „dišu“, odnosno kada vam je obuća knap ili tesna, cirkulacija krvi je otežana i sloj vazduha nestaje.

Još jednu važnu stavku treba imati na umu; stopala moraju da vam budu suva da se ne bi smrzla, što podrazumeva i da ne bi trebalo da se oznoje. Zato pre nego što se obujete na oba stopala nanesite antiperspirant – tako će ostati suva. Takođe, u većini prodavnica obuće pronaći ćete vodootporni sprej koji štiti cipele i čizme od vode, vlage, prljavštine i snega – vredi investirati i u njega.

A, evo i ruske vojne metode koja je laka, brza i jeftina i sa kojom nema zime – provereno „radi“. Naime, ispod originalnog uloška od čizama potrebno je dodati još jedan – onaj od kuhinjske alu-folije. Možete kupiti i posebnu reflektujuću alu foliju, koja se kupuje u prodavnicama za građevinski materijal, i koja daje još bolji efekat. Ipak, i obična folija će sasvim dobro poslužiti. Na foliji iscrtajte oblik tako što ćete pratiti oblik originalnog uloška, a potom to i isecite.

Glavna stvar je da uložak od folije stavite pre onog pravog, jer folija treba da izoluje hladnoću koja dolazi sa đona. Ako uradite suprotno, može doći do stvaranja kondenzacije, pa će se stopala oznojiti i zapariti, prenosi Blic Žena.

Još bolji savet je da originalni uložak zamenite novim – onim od filca. To će ovaj trik kompletirati i ako nije obavezan, niti ključan korak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nogetrikzagrevanjezima
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Sale D

    Ono što su Rusi radili u 2. svetskom ratu jeste da su umesto vunenih čarapa noge zamotavali u platnene krpe (obojke), koji ne vlaže nogu, i puštaju da koža „diše“, a greju. Nemci su pak koristili vunene čarape koje su vlažile kožu i na kraju učinile da se koža tako smekšana guli sa tabana i vremenom inficira, a i promrzline se na taj način lakše stvaraju.

  • Mire

    Gluplji naslo skoro nisam pročitao !!!!, Rusi imali aluminijumsku foliju 1900-te, stvarno ste preterali u glupostima … Imali su , VALJENKE , čizme pravljene od VUNE RAZNIH ŽIVOTINJA ,(valjanjem,kao , čoja), u njima nikad nije hladno , edukujte se pre nego objavite nesto – bilo šta !!!!

  • Anonimni

    Važi Rusi su baš imali alu foliju u Drugom svetskom ratu..🤣🤣🤣

  • Robert

    Antiperspirant prskati na znojne žljezde??? Sprečavati na taj način znojenje nogu je izuzetna glupost, odlično za onoga ko hoće da ima manji broj cipele bar jedne noge. Odličan način da začepite znojne žljezde.

  • TeletabiS

    Mi teletabisi mazemo tabane vegetom i vedoki kramom i nema zime

  • Ja

    U dajhmanu ima da se kupe ulošci za zimu, sa donje strane alu folija, a sa gornje ovčija vuna i nema zime

  • Milan

    Jesu to kod Staljingrada nosili?

  • Zix

    Pa kakva je izolacija ali folija, osim što ne propušta vodu. Nikakva termo izolacija. Ubaciti kakav uložak od tvrde spužve ili slično kakav zna biti u skupljim i boljim patikama ili cipelama i koji je dobar termoizolator, to provjereno radi. Probajte u jednu gumeni čizmu staviti alu foliju a u drugu ovakav uložak i malo prohodajte po snijegu sve će vam se reči

  • I tako...

    A mogu i da se nose vunene čarape i problem rešen.

  • Mmmmm

    Samo preko cipela kaljace i milina

    • Milojko

      Stirodur 0,5cm.