Štedi se gorivo, a i najmanje opterećujete motor: Evo kako je najekonomičnije voziti auto-putem

Pri kojim brzinama je vaš automobil najekonomičniji? Svi ćemo razviti neku svoju filozofiju i misliti da znamo odgovor na ovo pitanje, ali postoje neka pravila koja su već dokazana.

Naime, zakon kaže da auto putem ne smete voziti brže od 130 km/h, a optimum s gledišta potrošnje goriva još je niži.

Većina automobila može postići maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niže, a pritom je važno i da ne ubrzavate naglo. Generalno je pravilo da ubrzate što pre, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavate okretaje motora od 1500 do 2500 o/min, piše Revija HAK.

Međutim, šta je s auto putem? Nemački TÜV tu savetuje vožnje brzinama do 80% maksimalne brzine. Dakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Ponovimo još jednom procenu nemačkog autokluba (ADAC) koji je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako vozite na tempomatu putem s dosta uspona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autoputekonomičnogorivoštednjavožnja
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Mehanik men

    Relativna stvar. Nije isto voziti suv of dve tone I preko 200ks I porodicni dizel od 100ks,nije isto atmosverski benzinac od 150ks ili maliturbo od100ks…Mozda je mali broj obrtaja u najvecoj brzini najstedljiviji Ali ubija plivajuci zamajac kod dizela a turbinu kod benzinaca…

  • Anonimni

    Najbolje ne vozis pa nema ni troska! Jel tu TUV racunao oterecenje vozila,uspone,pritisak u gumama,r potrosaci radio,klima ima tu jos more parameta.

  • Goran

    U mom vozačkom veku od 45 g. shvatio sam da put vozi kola pa tako utiče i na potrošnju . Auto put je projektovan za veće brzine ali je po sigurnosti i potrošnji naj optimalniji od 100 do 150 km/h . u tempu , a što zavisi od hvaliteta auta . A na magistralnim i lokalnim putevima poštujte ograničenja , tako će te smanjiti nagla ubrzanja i usporenja koja usuštini popiju 1/3 goriva na određenoj ruti 🥺 i to je to pozdrav i srećan put ( najbrže vozi onaj ko stigne gde je pošao ) 🤔🤔🤔

  • Anonimni

    Vozite se iza drugog auta i eto nek vas on praktično vuče

  • Anonimni

    Nema pisanog pravila i dalje zavisi od automobila i motora , npr.auto sa max brzinom 170 km/h i auto sa max brzinom 210 km/h ne troše isto pri 130 km/h ovaj brži troši manje.

    • Anonimni

      Trosi procentualno manje u odnosu na samog sebe a ne u odnosu jedan na drugog